Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

SULI BÜFÉ

Balatonfûzfõn, a Jókai Mór Általános Iskolában
Év: 
1997
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Marton Béla, igazgató

Az iskola hazánk egyik legszebb területén fekszik, a Balaton északi csücskében.

Sajnos a terület, így a település is kénytelen a jelentõsen környezetszennyezõ vegyipar mellett élni. Ezért is fontos -talán fontosabb, mint másutt-, hogy a gyerekek minél elõbb rátaláljanak az egészséges életmódra, megtanulják, begyakorolják azt, hogy miképpen lehet csökkenteni a környezetszennyezést, miképpen védheti egy gyerek is a maga szorgalmával, akaratával, lelkesedésével, kitartásával a környezetet.

Az iskolában mód van a szelektív hulladékgyûjtésre. Külön gyûjtik a tanulók a papírt, a szárazelemet, és a mûanyagot.

Az egészséges életmódra nevelést szolgálja a SULI BÜFÉ is. Régóta jelentkezõ igény volt, hogy a gyerekek és az iskola dolgozói az iskolában is megvásárolhassák reggelijüket, tízóraijukat, uzsonnájukat.

Egy lomtárat sikerült felszabadítani egy lépcsõfeljáró alatt, egy helyi vállalkozó ingyen berendezte azt büfének. A kezdeti örömbe üröm is vegyült, mivel dobozos kóla, szénsavas üdítõitalok, kemény töltött és töltetlen cukorkák sorakoztak a polcokon, kiszorítva a gyümölcsöt, túrórudit, ivóleveket, kiflit.

A büfé kínálatát mind jobban kifogásoltuk, s végül a diáktanács elnökével, a vállalkozóval és a nevelõtestület tagjaival lefolytatott egyeztetés után 1996. szeptemberétõl jelentõsen változott a büfé szolgáltatása.

A vállalkozó azért forgalmazta a "fehér mérgeket", a dobozos löttyöket, a szénsavas lónyálakat, mert azon volt az igazi haszon.

Ha az iskola ragaszkodik az általa kért -kis hasznot hozó- termékek forgalmazásához, akkor a bérleti díjat sem tudja kitermelni.

Az iskola jelentõsen csökkentette a bérleti díjat, s egy csapásra megváltozott a helyzet.

Évszaknak megfelelõ gyümölcsök (õsszel szõlõ, alma, szilva, körte, télen banán, narancs) joghurt, kefír, briós, kifli, kakaós csiga, túrós batyu, szívószálas gyümölcslék alkotják a kínálatot, s így is sor van a büfé elõtt.

A fölösleges mérgektõl mentes büfé megteremtésénél az iskolavezetés számára fontosabb volt a gyerekek érdeke, mint a bevétel.

Ebben az esetben is igaznak bizonyult: A kevesebb az több.