Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Takarítás Böszörményben

Év: 
1996
Szám: 
Tél
Szerző: 
Kacsó Márton

A hajdúböszörményi környezetvédõk l995 húsvét szombatján összegyûltek a 35.sz. fõút (Debrecen-Miskolc) Keleti-fõcsatornát keresztezõ hídjánál. Hogy nem volt más dolguk? Dehogynem lett volna más ésszerûbb elfoglaltságuk is, de ekkor egy figyemfelkeltõ akciót szerveztek.

Itt a Keleti-fõcsatorna Hajdúböszörmény város felõli pár száz méteres töltésén hétvégi házak sorakoznak már több mint negyedszázada.

Mivel jómagam horgászom, így vissza tudok emlékezni a régebbi idõszakokra is. Régebben volt ott a hídnál az elsõ házak elõtt egy szemeteskonténer. Persze akkor is a tudatlan, trehány emberek egyszerûen melléhajították a szemétjüket ahelyett, hogy tisztességesen belerakták volna.

De ez a viszonylagos rendezettség a rendszerváltással megszûnt. A városi közigazgatás már nem szállította tovább a felgyülemlett szemetet, a lakók viszont nem vettek konténert a saját pénzükön.

A primitív, de furfangos átlagpolgár beleül kocsijába a jól végzett hétvégi kiruccanás után és hazafelé hajtat. Útközben csak egyszer csendítette meg autóját - amikor is a Keleti-fõcsatorna hídja elõtt pár méterrel elegánsan kipenderítette belõle hétvégi szemetét. Csak úgy a fák alá, a fûbe, az élõvíztõl pár méterre (amibõl persze a tudatlan debreceniek még ivóvizüket is nyerték!) . Eltelt néhány év, megtörtént párszor a fentebb leírt bûncselekmény és lõn egy hatalmas szemétkupac. De már nem egy kicsi, hanem egy jó nagy területen szétszóródva.

Nos, a böszörményi környezetvédõk ezt a szemétdombot tüntették el az elmúlt év húsvét szombatján. Persze próbálkoztak azzal is, hogy elõzetesen minden hétvégi házba bedobtak egy cédulát a gyüjtés idejérõl, céljáról és személyes segítséget is kértek az üdülõterület lakóitól.

Az eredmény?

Megszületett. A környezetvédõk és néhány lakó (dicséret a vállalkozóknak!) részvételével eltûnt a szemét. Néhány háznál találtak a zöldek szépen odakészített zsákocskát tele szeméttel. Legalább ezek az emberek egy picit megértették a dolog lényegét - ha maguk nem is gyûjtöttek - de azért a saját hulladékaikat szépen odakészítették.

A zöldek fizették a teherautót is, mely a böszörményi telepre szállította a l0 köbméter szemetet.

Hogy mi a helyzet azóta? Helyzet az van, megint egy szép nagy undorító szemétkupac formájában ugyanott ahol azelõtt volt. Aki nem hiszi, járjon utána!