Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fémdobozok környezetszennyezésérõl

Bauxitbányászat
Év: 
1996
Szám: 
Ősz
Szerző: 
kukapress

Egy tonna alumíniumhoz:

Bauxitbánya az Õsfenyves helyén
Bauxitbánya az Õsfenyves helyén

A bányászat nyomát gyógyíthatatlan tájseb és a környéket beborító vörös por jelzi. Ennél is súlyosabb azonban a kitermelés föld alatti pusztítása (pl. a Balaton-felvidéki karsztvízrendszer, a Tapolcai tavasbarlang tönkretétele, a Hévizi tó vízhozamcsökkenése).

Alumíniumgyártás

A bauxitból nátronlúg segítségével timföldet állítanak elõ, majd ebbõl elektrolízissel alumíniumot.

  • 4-5 tonna bauxitot
  • 1,3 tonna barnaszenet és
  • 15.000 kWh áramot fogyasztunk el -

miközben

  • a kohók körül több négyzetkilométeres lakott területet terít be mérgezõ szénhidrogén vegyületekkel, kén- és széndioxiddal, klór- és fluorvegyületekkel (ez utóbbiak nemcsak közvetlenül belélegezve károsítanak, hanem porral lerakódva a elszennyezik a legelõket is).
  • A gyártás során 3 tonna erõsen lúgos vörösiszap keletkezik, (ez veszélyes hulladék, és biztonságos elhelyezése újabb környezeti problémákat vet fel).
Egy alumínium doboz elõállításához annyi energia kell, amennyi két doboznyi olajjal egyenértékû

Ijesztõ adatokhoz jutunk, ha érthetõvé tesszük, hogy mi is az az energiamennyiség, amit a szemétbe dobálunk? Egy db. 0,33 literes kis aludobozgyártásához 1,2 kWh szükséges, ami átszámolva azt jelenti, hogy minden darab üres doboz legyártásához két doboznyi kõolajmennyiséget kell elégetni. Vagy másképpen: kb. 1,2 kWh áramot használ fel egy férfi egy év alatt a villanyborotvájával, vagy a felesége, ha 22 Dallas-folytatást egyfolytában megnéz a TV-ben (úgy kell neki...).

Az egységnyi fehérbádog italos dobozra jutó energiafelhasználás ugyan kb. csak egytizede az alumíniuménak, de ettõl még nem jelent "környezetbarát alternatívát". Egyrészt a bádog italos doboz teteje is alumíniumból van, másrészt a vasgyártás is súlyos légszennyezést okoz (nehézfémek!). A fehérdoboz gyártáshoz használt ónból egyébként még kb. 25 évre való készlete van a bolygónknak.

Nem csekély környezetszennyezést jelent az italosdobozok szállítgatása által okozott (értelmetlen) fuvarozgatás sem. Magyarországon fém italosdobozt nem gyártanak: a kész aludobozok az Austria Dosen Ges.m.b.H.-tól, a fehérbádog kübli Olaszországból érkezik kamionokon. A CocaCola- nak Gyõrben, a Pepsinek Sárváron, a BUSZESZ-nek Büdöspesten van egy-egy töltõgépsora - kamionjaik innen terítenek szerte az országban.

A dobozok visszagyûjtése, újrafeldolgozása fontos lenne ugyan, hiszen ezzel jelentõs gyártási energia takarítható meg (kb. 9O %-os az alumíniumnál, kb. 50 %-os a bádognál). Csakhogy az újraolvasztás, a lakkréteg elégése újabb súlyos légszennyezéssel jár (rákkeltõ furán- és dioxinképzõdés!), a kinyert másodnyersanyagból pedig csak silányabb minõségû termékek állíthatók elõ.

A fémdobozok gyártása felõletlen energia- és nyersanyagpazarlás, esetleges újrahasznosításuk látszat megoldás. A 40-60 újratöltést kibíró betétes üveghez képest - egységnyi italmennyiségre számolva - az alumínium dobozos csomagolás:

  • 20-szor annyi energiafelhasználását igényel
  • 15-szörös levegõ, 3-szoros vízszennyezést okoz (figyelembe véve az üveg visszaszállítását és kimosását is)
  • kb. 25-szörös hulladéktérfogatot produkál.

A környezettudatos vásárló pontosan tisztában van a megelõzés jelentõségével, támogatja a fémdobozok kitiltását és italt csak többutas csomagolásban vásárol.