Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

#WeChooseReuse elköteleződés

  • 2021. január 08.
  • Gyuri

Hiszünk benne, hogy együtt, közösen létrehozhatunk széles körű újrafelhasználási rendszereket, és hozzájárulhatunk egy valóban körforgásos gazdaság létrejöttéhez!

Csatlakozz a Humusz csapatához, és írd alá Te is a #WeChooseReuse kötelezettségvállalást! 

 

Az újrahasználatot választom

MAGÁNSZEMÉLYKÉNT

  • Az újrahasználatot és az újratöltést választom az egyszeri használat helyett, az eldobható termékek helyett a hosszú élettartamú termékeket és csomagolásokat részesítem előnyben.
  • Előnyben részesítem azokat a kávézókat és éttermeket, amelyek az egyszer használatos termékek helyett a újrafelhasználhatóakat preferálják, és amelyek elfogadják az újrahasználható poharakat, edényeket és palackokat elvitel esetében.
  • Előnyben részesítem azokat az élelmiszerboltokat, amelyek csomagolásmentes választékkal rendelkeznek és újratöltési lehetőségeket kínálnak, ill. amelyek lehetővé teszik számomra, hogy saját tartályaimat használjam ételek és egyéb termékek vásárlásához.
  • Az online vásárlás esetén prioritást élveznek nálam azok a szolgáltatók, amelyek újrahasználati és újratöltési lehetőségeket kínálnak.

#WeChooseReuse elköteleződés

 

CIVIL SZERVEZETKÉNT

  • Elkötelezzük magunkat, hogy minden szinten együttműködünk a döntéshozókkal az újrahasználati rendszereket lehetővé tevő szakpolitikai keretek kidolgozásában.
  • Elkötelezzük magunkat, hogy a vállalkozásokat arra ösztönözzük, hogy preferálják az újrahasználati rendszereket, és bemutatjuk a működő jó gyakorlatokat, ezáltal hozzájárulva az ilyen rendszerek gyorsabb elterjedéséhez.
  • Elkötelezzük magunkat, hogy felkészítjük a fogyasztókat a megalapozott döntések meghozatalára, ellátva őket a szükséges információkkal és eszközökkel.

 #WeChooseReuse elköteleződés

 

Követeljük, hogy a nemzeti és uniós döntéshozók válasszák az újrahasználatot!

Annak érdekében, hogy az újrahasználat legyen az új norma, a döntéshozók:

  • Határozzanak meg újrahasználati célokat minden ágazat számára, beleértve a közlekedést, a kiskereskedelmet, az élelmiszer-szolgáltatásokat és az e-kereskedelmet.
  • Tegyenek róla, hogy létrejöjjenek uniós szinten egységesített dizájnnal rendelkező hordozók, csomagolások az újrahasználat ösztönzése érdekében, valamint támogassák az újrahasználatot preferáló (például betétdíjas) rendszereket.
  • Fogarjanak el kiegészítő rendelkezéseket, ideértve az egyszer használatos termékek célzott tiltását, valamint az újrahasználat megvalósítására irányuló gazdasági ösztönzőket.
  • Fogarjanak el olyan közbeszerzési szabályozásokat, amelyek előnyben részesítik a szolgáltatások és a termékek újrahasználatát az állami, valamint államilag szponzorált események és létesítmények esetében.

#WeChooseReuse elköteleződés

 

Felszólítjuk a gyártókat, kereskedőket, kávézókat és étteremláncokat, hogy döntsenek az újrahasználat mellett!

 Annak érdekében, hogy az újrahasználat valamennyi ágazatban elérhető legyen a fogyasztók számára:

  • Köteleződjenek el a saját műanyaglábnyomuk csökkentése mellett, hogy az egyszer használatos műanyag gyártása és használata radikálisan csökkenhessen.
  • Hozzák nyilvánosságra ütemtervet is taratalmazó cselekvési tervüket, amely 2023-ig mérhető, független szakértők által ellenőrzött eredményvállalásokat mutat.
  • "Találják fel" újra a kiszállítási, kiskereskedelmi és elviteles rendszereket, amelyek nem ösztönzik az egyszer használatos, kidobható csomagolások használatát; továbbá kezeljék prioritásként az újrahasználati és újratöltő rendszerekbe történő jelentős beruházásokat.
  • Működjenek együtt a gyártókkal, a kiskereskedőkkel, a kormányokkal és a civil szervezetekkel a számonkérhető, szabványosított újrahasználati megoldások létrehozása érdekében - ideértve az olyan ambiciózus jogszabályok támogatását, amelyek díjazzák a műanyagok mennyiségének/felhasználásának csökkentését, ösztönzik az újrahasználati rendszereket, a betétdíjas rendszereket, és büntetik a műanyagok túlzott használatát.
  • Kerüljék a hamis megoldásokat, például az egyszer használatos bioalapú, biológiailag lebomló és komposztálható alternatívákat. (Állásfoglalásunk a bioműanyagokról)
  • Távolítsák el termékeikből a veszélyes vegyszereket és anyagokat, és válasszanak méregmentes anyagokat és termékeket.

#WeChooseReuse elköteleződés

 

Követeljük, hogy a helyi önkormányzatok álljanak ki az újrahasználat mellett!

 Annak érdekében, hogy az újrahasználat minden állampolgár számára elérhető alternatíva legyen, a hatóságok, állami és közigazgatási szervek:

  • Promótálják a helyi, környezetbarát alternatívákat az egyszer használatosakkal szemben, és alkalmazzanak olyan gazdasági ösztönzőket, amelyek támogatják és előnyben részesítik az újrahasználatot, mint pl. a betétdíjas rendszerek az újrahasználható étel- és italcsomagolások esetében, vagy az ingyenes csapvízhasználat a nyilvános helyiségekben, tereken.
  • Vezessenek be releváns helyi rendeleteket, amelyek tiltják és megadóztatják az egyszer használatos termékeket, és elősegítik az újrahaszhnálathoz és javításhoz kapcsolódó kezdeményezéseket.
  • Fogarjanak el olyan közbeszerzési szabályozásokat, amelyek előnyben részesítik a szolgáltatások és a termékek újrahasználatát az önkormányzati és általuk szponzorált események és létesítmények esetében.
  • Kommunikáljanak világosan és a helyi viszonyokra szabottan, és magyarázzák el, hogy az ilyen intézkedések hogyan hatnak és miért is fontosak és hasznosak a természeti környezet védelme és a helyi munkahelyek teremtése szempontjából.
  • Monitorozzák és elemezzék a települési maradékhulladékot, hogy azonosítani tudják azokat a termékeket és anyagokat, amelyeket újrafelhasználás céljából át kell alakítani.

#WeChooseReuse elköteleződés

 

A Break Free From Plastic mozgalom hazai tagjaként a Humusz Szövetség is csatlakozott a #WeChooseReuse kampányhoz.

A kötelezettségvállalás aláírására a cikk mellett jobb oldalon van lehetőség!

 

További tanulmányok és témába vágó tartalmak angolul:

https://www.breakfreefromplastic.org/we-choose-reuse/