Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Termékteszt: tamponok és egészségügyi betétek

  • 2014. november 12.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Városi legendaként terjed, hogy egészségi szempontból kockázatos anyagok lehetnek a női higiéniai termékekben. A Tudatos Vásárlók Egyesülete akkreditált laborban ötféle tampon és négyféle betét károsanyagtartalmát tesztelte.

A TVE az intimbetétek és a tamponok ftalát-tartalmát és a ftalátok kioldódását, valamint a parabén- és triklozán-tartalmát mérte. Sok termékben 4-5 féle ftalát is volt egyszerre, igen alacsony mennyiségben, de az összes vizsgált termék tartalmazott ilyen vegyületet. Triklozánt egy betétben és két tamponban találtak, parabént pedig csak egy betétben mutatott ki a TVE tesztje.

Nincs feltüntetve a termékösszetétel

A női higiéniai termékeken, így az intimbetéteken és a tamponokon sem kell feltüntetni, hogy milyen kisebb mennyiségben jelen lévő vegyi anyagokat tartalmaznak, ezért a mai napig sok olyan anyag van forgalomban, amely hatással lehet az emberi hormonrendszer működésére, sőt a szaporodási képességekre és a magzat fejlődésére is kockázatot jelenthet. Az ilyen vegyületek ugyanis a női higiéniai termékekből könnyen felszívódnak a nyálkahártyán keresztül. Egészségvédelmi szempontból nyilván ezen anyagok korlátozása a kívánatos, de az ilyen összetevőket legalább a címkére rá kellene írni. Akkor a nők eldönthetnék, hogy vállalják-e az ilyen anyagok jelentette kockázatot vagy sem.

Rákkeltő és hormonkárosító anyagokat találtak Amerikában

Egy 2013-as amerikai jelentés összefoglalta, hogy a népszerű női egészségügyi és higiéniai termékekben a tamponoktól a különböző intim krémekig melyek lehetnek a leggyakoribb rákkeltő, a hormonrendszert és a szaporodási képességeket károsító anyagok. A WVE (Women’s Voices for the Earth) szerint az ezekben található vegyszerek a termékeket használó nők millióinak az egészségét veszélyeztetik. Számos termék összetevőit vizsgálták, valamint korábbi vizsgálatok alapján valószínűsítették, hogy hormonrendszert károsító fertőtlenítőszerek, növényvédőszer-maradványok, rákkeltő dioxinok, és „csupán” allergizáló egyéb vegyi anyagok is megtalálhatók bennük. Az intim tisztálkodási szerek és törlőkendők címkén szereplő összetevői között pedig hormonrendszert károsító parabéneket és triklozánt találtak.
2014 augusztusában a WVE négy különféle Always betét összetételét tesztelte. A vizsgálat megállapította, hogy az összes termékből kerül ki káros anyag. Találtak többek között lehetséges rákkeltő kloroformot, fejlődési rendellenességeket okozó klórmetánt valamint rákkeltő-gyanús klóretánt és sztirolt is.

Mit tesztelt a TVE?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjében hormonkárosító anyagok, így 16 féle ftalát, 4 féle parabén és triklozán jelenlétét vizsgálta az ötféle népszerű tamponban és négyféle betétben. A tesztet akkreditált laboratóriumban végeztettük.

A ftalátok szerves vegyületek, lassan bomlanak le és nagy mennyiségben használják fel őket különböző hétköznapi termékekben. Az emberi vérben, a hazai élővizekben és a háziporban is kimutatható szennyezőanyagként. A ftalátok a termékekből a testnedvek hatására kioldódnak, majd a bőrön át felszívódhatnak. Az Európai Vegyi Anyag Ügynökség állásfoglalása szerint a DEHP (bis-2-etil-hexil-ftalát), a di-butil-ftalát (DBP) és a butilbenzil-ftalát (BBP) hormonrendszert zavaró vegyület. Állatkísérletek alapján számos reproduktív, egészségi és fejlődési probléma kapcsolódik a ftalátokhoz. Ezek közé tartozik a korai pubertás, a hím szaporodási szervek fejlődésének károsodása, a serdülő hímek esetében az alacsony tesztoszteron szint, a felnőtt hímeknél pedig az alacsony spermaszám. A DEHP-kitettséget összefüggésbe hozták az asztmával és az allergiával is, és ismert tény az is, hogy az anyák a bennük lévő DEHP-t átadják a magzataiknak.
A DEHP az Egészségügyi Világszervezet és az EU besorolása szerint is lehetséges rákkeltő anyag. A ftalátok használatát az Európai Unióban a szaporodási képességet (DEHP, BBP, DBP, DIBP), illetve a gyermek fejlődését károsító hatásaik (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP és DNOP) miatt részlegesen korlátozzák, például a gyerekjátékokban. A tamponokhoz és a betétekhez nincs megadott határérték, ám 2015-től várhatóan a legtöbb ftalát eltűnhet az ilyen termékekből is, mivel a DEHP, a BBP és a DBP használata engedélykötelessé válik.

A TVE által tesztelt 16 ftalát és 4 parabén:

Ftalátok: Di-metil-ftalát (DMP), di-etil-ftalát (DEP), di-isobutil-ftalát (DiBP), di-butil-ftalat (DBP), bis-2-metoxietil-ftalát, di-isohexil-ftalát, bis-2-etoxietil-ftalát, di-amil-ftalát, di-hexil-ftalát (DHP), butil-benzil-ftalát (BBP), hexil-2-etilhexil-ftalát, bisz-2-butoxietil-ftalát, diciklohexil-ftalát, bis-2-etil-hexil-ftalát (DEHP), di-oktil-ftalát, di-nonil-ftalát.

Parabének: metil-parabén, etil-parablén, propil-parabén, butil-parabén

 A vizsgált termékek

Tamponok: Naturella camomile illatosított normál tampon (16 db), O.B. pro comfort normál tampon (16 db), Helen Harper digital tampon, normál (16 db), Fay normál tampon (16 db), Jessa normál tampon (32 db).

tamponok

Betétek: Biointimo Day intim és tisztasági betét (10 db), Bella for teens, green tea, egészségügyi betét zöldtea kivonattal (10 db), Always ultra standard intim betét (12 db), Libresse Normal Wing Deo Fresh szárnyas egészségügyi betét (10 db)

betetek

Ftalát teszteredmények

A 16 féle ftalát jelenlétét kétféle módszerrel vizsgáltuk. Egyrészt  megmértük a termék ftaláttartalmát, másrészt kioldódási vizsgálattal teszteltük, hogy mennyi juthat a külvilágba. A kioldódó mennyiség, az egy éjszaka alatt kioldódó anyag koncentrációját mutatja. A kioldódási vizsgálat óvatos képet ad a kijutó anyag mennyiségéről. A laboratóriumi körülményekkel ellentétben a tamponok és betétek nem mozdulatlanul állnak a használat során, hanem folyamatosan ide-oda nyomódhatnak, ami növelheti a kioldódást. A pH körülmények is emberenként eltérőek, ami szintén befolyásolja a kikerülést.

Sok termékben 4-5 féle ftalát is jelen volt egyszerre, és ugyan minimális mennyiségben, de az összes vizsgált termék tartalmazott ilyen vegyületet. Ez arra utal, hogy ezek a vegyületek nem alkotóelemként voltak jelen, hanem valószínűleg szennyeződésként.

Az összes mintában kimutattunk DEHP-et, DBP-et, BBP és DIBP-et, melyek a fogamzóképességet vagy nemzőképességet károsíthatják, és ártalmasak lehetnek a születendő gyermekre  – különösen, mivel több forrásból is bekerülhetnek a szervezetbe. Általában alacsonyabb koncentrációban, de szintén mindegyik mintában volt kisebb kockázatú DMP (dimetil-ftalát) és DEP (dietil-ftalát).

Két mintában, a Jessa és a Fay tamponokban alacsony koncentrációban, de előfordult kockázatosabb BBP (butil-benzil-ftalát). A legmagasabb ftalát összmennyiség a Jessa tamponban lévő 5 mg/kg feletti, ám ennek csak töredéke oldódott ki a szimuláció során. Ezek minden bizonnyal szennyeződésként kerülhettek a tamponokra, betétekre a csomagolásból, a használati utasításról, esetleg valamilyen kisebb mennyiségű összetevő részét alkothatták. A tamponokban és betétekben mért mennyiség valószínűleg elmarad az élelmiszerekből és egyéb termékekből, mint például a PVC padlóból, műanyag papucsokból, terítőkből valamint a házi porból a nők szervezetébe jutó ftalát mennyiségétől.

Triklozán teszteredmények

A fertőtlenítőszerként elterjedt triklozán jelenlétét is teszteltük. A szervezetbe jutó triklozán hosszútávon már egészen kis koncentrációban is károsíthatja az emberi egészséget. Megzavarhatja az élőlények hormonháztartását, károsan befolyásolhatja a magzat fejlődését. Triklozánt is igen alacsony koncentrációban mutattunk ki a termékekből, azaz valószínűleg nem szándékosan került oda. A legmagasabb triklozán koncentrációt a Helen Harper tamponban találtunk, egy kicsit kevesebb volt a Naturella tamponban, továbbá az Always ultra egészségügyi betét is tartalmazott alacsonyabb koncentrációjú kockázatos anyagot. 

Parabén teszteredmények

A triklozán mellett a parabének a legelterjedtebb hormonkárosító anyagok a kozmetikai termékekben, ezért részben már korlátozták a felhasználásukat. Az elterjedtebb parabének közül a propil- és butilparabén jelent nagyobb kockázatot. A parabének károsítják a hormonrendszert, sőt rákkeltő kockázatukról is találhatunk kutatásokat, ezért több világcég önként kivonta őket. Szerencsére csak a Libresse egészségügyi betétjében találtunk metil-parabént, amelyet a kisebb kockázatú parabének között tartanak számon.

A vártnál jobb a helyzet, de nem megnyugtató

Az összes vizsgált minta tartalmazott a hormonrendszerünkre kockázatos anyagot, szerencsére igen alacsony mennyiségben. A legtöbb ilyen anyagot a Jessa tamponban, ezt követően a Libresse betétben, végül az Always betétben találtuk. Összességében nem voltak súlyosan szennyezettek a hazai boltokban vásárolt termékek, és a nők szervezetébe a kockázatos anyagokból nem ezekből fog bekerülni a legnagyobb mennyiség. Természetesen még jobb lenne, ha nyomokban sem tartalmaznának gyanús anyagot. Remélhetőleg hamarosan uniós szinten is korlátozzák ezen szerek használatát és nem csak néhány cég önkéntes vállalásán múlik majd a nők egészsége.

Forrás: tudatosvasarlo.hu