Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyar vállalat sikere Hannoverben

  • 2016. március 07.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
A hulladék abroncsokból újra alapanyag készülhet az ipar számára

Az AQUAJET Zrt. nyerte el a Hannoverben zajló TIRE TECHNOLOGY EXPO 2016 „Környezeti teljesítmény” díját. A világ legnagyobb, az abroncsok gyártásával foglalkozó kiállítás és konferencia történetében először lett díjazott magyar vállalkozás magyar fejlesztésre épülő teljesítményével – értesítette portálunkat a díjazott.

Évente közel egymilliárd gumiabroncs használódik el és válik hulladékká világszerte (csak Európában 200 millió). E hatalmas mennyiség jelentős részének jelenleg megoldatlan az anyagában történő újrahasznosítása. A jelenleg működő technológiák csak egy kis részüket képesek feldolgozni, illetve bontják és elégetik el, ami viszont környezeti problémákat okoz, ezért a hulladék abroncsok mennyisége folyamatosan nő. A Hartán működő AQUAJET Zrt. által kifejlesztett új, környezetbarát technológia az elhasznált abroncsok feldolgozása körében először kínál anyagában széles körű újrahasznosítást a gumi- és műanyagipar számára. A világon először, a hulladék abroncsokból újra gumiipari alapanyag lehet.


„Nagy öröm számomra, hogy átvehettem ezt a díjat. Ezekben az ünnepi pillanatokban érezzük, hogy megérte az a sok-sok év munka, amit munkatársaink a fejlesztésekkel töltöttek. Hiszünk abban, hogy ez a díj elviszi a hírünket az egész világba. Az általunk fejlesztett környezetbarát technológia és termékeink magas színvonala garantálja gumigyártó partnereink számára is, hogy mindent megtesznek a fenntartható fejlődés érdekében. A klímaváltozás előtérbe helyezte a környezetbarát technológiák és az újrafelhasználható anyagok szerepét a mi iparágunkban is. Ez az elismerés azt jelzi számunkra és partnereinknek is, hogy jó úton járunk.” – mondta Kostyál Gábor, a vállalat vezérigazgatója a díj átvételekor.

Vélemények

A díj odaítéléséről egy 27 tagú zsűri döntött, amelynek tagjai a világ minden részéről a legnagyobb gumigyártók vezetői és egyetemi kutatóközpontok. Graham Heeps, a Tire Technology International magazin főszerkesztője, a zsűri elnöke elmondta, hogy ma az összes gyártó számára kiemelkedő kérdés a fenntarthatóság, és az AQUAJET technológiája épp a legjobbkor érkezett. „Ismerjük a vállalat több éves munkáját, úgy éreztük, hogy tevékenysége az idei évre beérett, jó úton haladnak”.

Romain Hansen a Goodyear gumiabroncs technológiai projektek globális igazgatója értékelésében kiemelte: "Fontos az AQUAJET teljesen újszerű megközelítése, hogy a gumiabroncsokhoz kicsi és jó minőségű gumi részecskéket állít elő használt abroncsokból. A jövőben sikeresen növelhetik meg az eljárás lehetőségeit. Újrahasznosítás a gumiabroncs iparban minőségi termékekkel, szemben a hőtermeléssel járó eljárásokkal, minden eddiginél fontosabb lesz az elkövetkező években."

Jean-Claude Fauré, a Michelin vezető gumiabroncs kutatási szakértő zsűrizéskor kifejtette: "Tisztában vagyunk azzal, milyen mértékű minőségi munka szükséges ahhoz, hogy kidolgozza a cég az optimalizált gumi por gyártását és lehetővé tegye annak használatát a nyersanyag gumi keverékekben, úgy, hogy ezáltal hozzájárul a környezet megóvásához is."

Az eljárás

Az AQUAJET eljárása olyan gumiabroncs-újrahasznosítási technológia, amely ultra-nagynyomású vízsugaras őrlési eljáráson alapul. Az eljárás egyik fő jellemzője, hogy a kiindulási alapanyag egész gumiabroncs, azt más technológiáktól eltérően nem szükséges felaprítani. Az abroncsokon található három különböző tulajdonságú anyagokat (futófelület, oldalfal, és belső felület) az eljárás szelektíven képes leőrölni, ezzel lehetővé téve a különböző gumiőrlet végtermékek szeparált felhasználását. Az előállított nagy tisztaságú (fémmentes) gumiőrlet speciális fizikai és kémiai tulajdonságai révén – további, költséges kezelések nélkül – a gumi- és műanyagipar számos területén közvetlen alapanyagként használható fel. A hulladék gumiabroncsokból előállított finom gumipor felhasználásával így újra autóabroncs készülhet, de a AQUAJET termékei számos más területen is hasznosíthatóak – áll a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

 

forrás: zipmagazin.hu