Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új biomassza blokk áll üzembe Pécsett

  • 2011. október 14.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

2012 végén helyezik üzembe a pécsi hőerőmű új biomassza blokkját, amely 24 milliárd forintos beruházás eredményeként valósul meg - adta hírül az MTI. Az új 35 MW blokk az 50 MW teljesítményű fatüzelésű blokkot egészíti majd ki.

Az építtető-üzemeltető cég szerint az új erőművi blokk az ország legnagyobb szalmatüzelésű berendezése lesz, Pécs pedig az ország első olyan városa, ahol a távfűtéshez szükséges hőenergiát szinte kizárólag biomasszából állítják majd elő. Az MTI-hez eljuttatott közleményben hozzátették: az évente 240 ezer tonna lágyszárú bálázott mezőgazdasági mellékterméket felhasználó blokk a régióban 150 embernek ad munkát, ráadásul csökkenti az import fosszilis tüzelőanyagoktól való függést.

A Pannonpower közleményében hangsúlyozta: az új kazán fűtőanyag-igénye csak a töredéke a régióban keletkező szalma mennyiségének, ezért a blokk nem veszélyezteti más szalmafelhasználók, köztük az állattartók ellátását. Az új biomassza-berendezés szén-dioxid-semleges lesz: a tüzelés során csak a növények által megkötött szén-dioxid-mennyiség szabadul fel, amelyet viszont a következő évi termés újra megköt. Ez a pécsi erőmű esetében évente legkevesebb 85 ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását jelenti, azaz ennyivel kevesebb kvótát kell az erőműnek és az országnak felhasználnia.

Az ígéretes gazdasági mutatókkal rendelkező beruházás csupán környezetvédelmi kérdéseket vet fel. Valóban megújuló energiának tekinthetjük a fosszilis anyagokból előállított trágyán termelt szalmát? Nem lenne-e jobb helye a szalmának az állattartásban, vagy éppen komposztprizmákban, amelyekből fosszilis anyag mentes talajjavítót állítanak elő? Bárhogy is, örvendetes, hogy a több civil szervezet által kritizált vállalat következő beruházása nem erdőírtáson, hanem mezőgazdasági működésen alapul.

forrás: MTI