Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Second Land

  • 2012. december 04.
  • Pauló Gergő

Second Land címen nyílik kiállítás 2012. december 6-án a Stúdió Galériában. A kiállítás a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület és a Közösségi Szociális Szövetkezet együttműködésének keretében jön létre, célja az adomány fogalmának és a fogyasztói társadalom belső feszültségeinek művészi bemutatása. A résztvevő művészek: Bogyó Virág, Farkas Roland, Mécs Miklós, Ruszty László, Zalavári András installációja három különböző szempontból közelíti meg az adománybolt kapcsán felmerülő emberi, társadalmi és esztétikai kérdéseket. A kiállítás kurátora Dávid Anna Dóra. A tárlat megnyitója 2012. december 6-án, 18 órakor lesz.

Az adományboltoknak csupán három éves múltjuk van Magyarországon, de a kezdeményezésről elmondható, hogy azon kevés társadalmi vállalkozások közé tartozik, amelyek az elmúlt években működőképes, akár támogatások nélkül is fenntartható szociális-gazdasági modellt tudtak létrehozni. 2009-ben egyetlen ilyen bolt működött itthon, mára már hozzávetőlegesen 30 ilyen üzlet nyílt, különböző nonprofit szervezetek kezelésében. A Közösségi Szociális Szövetkezet 2011 végén nyitotta meg adományboltját és ma már két üzletet üzemeltet sikeresen. Boltjaikban hátrányos helyzetű és/vagy tartós munkanélküli embereket foglalkoztatnak, ez az elsődleges küldetésük. E mellett jelentékeny társadalmi haszon az is, hogy az adományboltok – olcsó áraik miatt – szociális boltként is funkcionálnak, az újrahasznosítás biztosítása révén évente egy-egy ilyen bolt több tonna hulladék képződését előzi meg és közösségi térként is funkcionál.

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) több mint fél évszázados múltra visszatekintő szakmai szervezet. Ma a kortárs, pályakezdő képzőművészeket és elméleti szakembereket támogató közhasznú nonprofit civil szervezetként működik. Közel 500 fős tagságát művészek, művészettörténészek, kurátorok és kritikusok alkotják. Az egyesület kiállításokat, performanszokat, prezentációkat, workshopokat szervez a Stúdió Galériában, valamint másik kiállító helyiségében, a Laborban, melyet a Képzőművészeti Egyetemmel és a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvánnyal közösen tart fenn, és ahol eseményjellegű kiállításoknak és kísérleti kezdeményezéseknek ad teret. Tagjai számára nemzetközi csereprogramokat szervez, kelet- és nyugat-európai intézményekkel együttműködésben. Ezen felül kiállítási lehetőséget, információs segítséget, műterem-használati lehetőséget is biztosít számukra, valamint alkotói pályázatok lebonyolításban is segédkezik nekik.

A kiállítás december 8-ig tekinthető meg, 10 és 18 óra között a Stúdió Galériában (1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.).

Forrás: Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület