Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megnyílt a Szappankocsma!

  • 2012. július 12.
  • Scheuer Zsuzsanna

A Szappankocsma egy olyan egyedülálló háztartási bolt, ahol kimérve, kilóra vásárolhatunk különböző mosószereket, így újratölthetjük az otthon kiürült flakonokat.

A Szappankocsma nem egy egyszerű "zöld" vagy "bio" bolt, hiszen a környezetvédelmet sokkal átfogóbb, teljesebb módon próbálja támogatni. Az itt kimérve vásárolt mosószerek olcsóbbak, mert nem kell újra és újra kifizetni a csomagolást, segítik a hulladékmegelőzést, mert a sok csomagolási hulladék meg sem termelődik, és annyit vehetünk meg belőlük, amennyire épp szükségünk van.

A bolt kizárólag magyar tulajdonú vállalatok itthon készült termékeit forgalmazza, így minden vásárlással a magyar munkahelyek megtartásához járulunk hozzá. Mivel az áruk hazánkban készülnek, sokkal kevesebbet utaznak, mint külföldi társaik, kevesebb üzemanyagot fogyasztanak - ez is segít abban, hogy ilyen alacsonyak maradjanak az áraik.

Nézzünk egy ellenpéldát: biomosószer mosódióból. 100%-ban lebomló, környezetbarát, csakhogy a mosódió Indiában terem. Onnan utazik több mint tízezer kilométert Németországig, ott valamilyen (energiaigényes) módon feldolgozzák, becsomagolják jó erős műanyag palackba, hogy bírja a további szállítást, majd utazik még többezer kilométert különböző európai országokba, köztük hazánkba is. És amikor a vásárló elhasználta, a palack mehet a hulladéklerakóba... Mennyi széndioxid keletkezhetett a szállítás, feldolgozás, csomagolás során? 

Nyugat-Európa számos országában már terjedőben vannak az olyan típusú (elsősorban élelmiszer-) üzletek, ahol kimérve lehet venni bármit, ami nem feltétlenül igényel külön csomagolást. A Szappankocsma alapötlete egészen pontosan Olaszországból jött: náluk országszerte léteznek boltok, ahova vissza lehet vinni a kiürült mosószeres flakonokat, ott helyben megtöltik, így nem keletkezik hulladék és nem kell kőolajból újabb csomagolóanyagot gyártani.
Ezt szeretné a Szappankocsma is megvalósítani, ezért lett kocsma, amelyben sör helyett "csapolt" mosószerek kaphatók. Itthon ennek ugyan még vannak jogi akadályai, de a módszer megvalósítása már sínen van: több minisztérium tud a Szappankocsmáról, és ugyan kell még küzdeni, de a működés előbb-utóbb sikerülni fog. Persze a vásárlókon is múlik: remélhetőleg hajlandóak lesznek a palackokkal jönni bevásárolni.
Érdemes követni a külföldi példákat, már csak azért is, mert hazánkban  a szelektív hulladékgyűjtés annyira kezdetleges szinten van, hogy egy mosószeres flakonnak elég halvány az esélye az újrahasznosításra. Ehelyett szeméttelepen köt ki, ahol változatlan állapotban fogja tölteni a következő néhány ezer évet, esetleg szemétégetőbe jut. Aki tehát szeretne egyszerűen, hétköznapi módon tenni valamit a környezetéért, most itt az alkalom!

A Szappankocsma jelenlegi kínálatában mindent megtalálhatunk, amit a jövőben aztán kilóra is megvásárolhatunk, tehát kezdhetjük gyűjteni a kiürült flakonokat. A pillanatnyi választék kiváló minőségű, környezetbarát magyar mosószerekből és tisztálkodási szerekből (samponok, tusfürdők) áll.

Forrás: szappankocsma.hu