Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már a Mount Everesten is szemetet szednek

  • 2011. április 06.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

Közhelynek hangzik, de igaz: a szemét mindenhol ott van. Nepál most állami környezetvédelmi programot indított, hogy 2012-re megtisztíthassa a világ legmagasabb csúcsával büszkélkedhető Mount Everest-et.

A Saving Mount Everest 2011-2012 elnevezésű kampányban a nemzetközi közösség is részt vesz – hangzott el a katmandui tájékoztatón. A szervezők szerint az idei, júniusig tartó időszakban hozzávetőleg nyolc tonna szemetet akarnak lehozni a Mount Everestről (Csomolungmáról) és a hegymászó útvonalakról. Szükség van rá: sok hegymászó ugyanis a „természet áhítatában” megfeledkezik hulladékáról, egész egyszerűen szemetel.

Az akció nem csupán egyszerű szemétszedés különleges körülmények között. A szervezők célja, hogy kialakítsák a felelős hulladékgazdálkodás rendszerét a környéken, és felhívják a figyelmet a kulturált természetjárás fontosságára.

"A Mount Everest jelkép számunkra, és bár a hegymászás nem jár károsanyag-kibocsátással, mégis termel szemetet, így komoly figyelmet kell fordítani a természet megőrzésére" - mondta az Asian Trekking elnevezésű szervezet nepáli csoportjának elnöke. Ang Cering serpa elmondta, hogy a hóolvadással együtt folyamatosan kerülnek felszínre a hulladékok, amiket a kialakuló patakok, folyók a hegység alacsonyabb részein raknak le.

Ezek a hulladékok nem csak az elmúlt évek expedícióiból származnak – voltak olyan hegymászók már 1970-ben is, akik a csúcsra tűzött zászló mellett több kupac szemetet is maguk mögött hagytak. Egy olasz csapat például egy egész helikopter roncsot hagyott a Hegyen az utókornak.

 
A nepáli kormány 1992 óta szed szemétadót az országba érkező hegymászóktól, ennek megfelelően a friss szemét gyűjtését azóta folyamatosan ellenőrzik.