Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koptatott farmerek valódi ára

  • 2013. október 28.
  • Pauló Gergő

Számos civil szervezet felhívta már a figyelmet arra, hogy a koptatott farmerek előállításának technológiáján változtatni kell, mert munkások ezreinek egészségébe, vagy akár életébe kerül a kőmosott farmer. Segíts te is, hogy a távol-keleti gyárak alkalmazottai valódi védelemben részesüljenek!

A Kína Guangdong nevű tartományában, ahol a világ farmergyártásának fele összpontosul, az alkalmazottaknak az alapvető munkajogi normákat megszegve sem biztonságos, sem egészséges körülményeket nem biztosítanak, miközben átlagosan napi 15 órát kell dolgozniuk rendkívül alacsony bérért.

Számos kisebb, illegális vagy nehezen ellenőrizhető gyáregységben a mai napig olyan technológiákat alkalmaznak, melyeket elvileg már betiltottak egészségkárosító hatásuk miatt. Bár a nemzetközi tiltakozás hatására a nagyobb farmermárkák elhatárolódtak az ilyen technológiát alkalmazó távol-keleti cégektől, a War on Want kutatása szerint a gyakorlat tovább él.

A civil szervezet kampányával most azt szeretné elérni, hogy olyan kötelező érvényű, szigorú tilalom lépjen életbe, amely valóban ellehetetleníti a homokfúvók, és egyéb hasonlóan veszélyes technológiák alkalmazását. A kormányoknak és a divatcégeknek egyaránt nyomást kell gyakorolniuk a távol-keleti gyárakra, hogy azok betartsák az alapvető munkajogi normákat.

A kampány sikerét Te is támogathatod részben azzal, hogy tartózkodsz a Távol-Keletről származó, koptatott farmerek vásárlásától, másrészt pedig azzal, hogy aláírod a War on Want petícióját, amellyel cselekvésre szólítják fel az illetékes hatóságokat.

Teljes cikk és forrás: tudatosvasarlo.hu