Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

GMO-mentesség

  • 2012. november 18.
  • Pauló Gergő

A Greenpeace 2004 után ismét felmérést végez arról, hogy a hazánkban jelenlévő legjelentősebb élelmiszeripari szereplők vállalnak-e garanciát termékeik GMO-mentességére.

A Greenpeace egyik gyakran alkalmazott módszere, hogy a vásárlók, fogyasztók segítségével próbál nyomást gyakorolni a piaci szereplőkre annak érdekében, hogy rábírja őket az etikus, humánus vagy környezetvédelmi szempontból helyes magatartásra. A tapasztalat azt mutatja ugyanis, hogy egyes áruk bojkottja vagy a fogyasztói vélemény tömeges kinyilvánítása változtatásra ösztönzi a termékek előállítóit, forgalmazóit.

Jelen felmérés az élelmiszeripari szereplők GMO-mentességi vállalásait kutatja. A génmódosítással kapcsolatos alapvető ismereteket és a felmérés eddigi eredményét tartalmazó ingyenes kiadvány megigényelhető. Ebben rengeteg információ található a legnagyobb élelmiszeráruházak és a legismertebb termékek előállítóinak GMO-mentességi vállalásairól. A Greenpeace ennek nyomán arra buzdítja a fogyasztókat, hogy a véleményük világos kinyilvánításával ösztönözzék a cégeket: vállaljanak garanciát arra, hogy az előállított vagy forgalmazott termékek nem tartalmaznak génmódosított összetevőket.

Ha egyetértesz a Greenpeace törekvésével, ami a génmódosított élelmiszerek visszaszorítását célozza meg, és tudatos vásárlóként szeretnél segíteni, a GMO Kisokos letöltésével, az információ bármely nyilvános fórumon való terjesztésével, a cégek felé a véleményed kinyilvánításával és a génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek bojkottjával teheted ezt meg. A fejleményekről, a piaci szereplők hozzáállásának esetleges változásáról e-mailben értesítést kaphatsz.