Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fókuszban a megelőzés

  • 2011. október 31.
  • Scheuer Zsuzsanna

Hamarosan a kormány, majd pedig a parlament elé kerül a hulladékról szóló törvénytervezet. A szaktárca javaslata elsősorban a hulladék keletkezésének megelőzéséről, és nem a feldolgozásról, az újrahasznosításról szól - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkára az MTI-nek szerdán, Tiszaújvárosban.

    A politikus úgy fogalmazott: az unió prioritása a mérvadó, ez azt jelenti: jogszabályok, pénzügyi ösztönzők jelenjenek meg annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen Magyarországon.
    Az új jogszabály arra ösztönöz, hogy a gyártók, forgalmazók ne költsenek olyan csomagolóanyagra, amely felesleges - hangoztatta Illés Zoltán, aki aláhúzta, hogy a törvény éppen ezért nem a hulladékgazdálkodásról, hanem a hulladékról szól.
    A jogszabály a kommunális és egyéb más hulladékra is kiterjed, a szelektív gyűjtésre helyezi a hangsúlyt Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, legalább két-három évre szükség van, bár ilyen rendszer számos településen már most is működik - mondta az államtitkár.
    A cél az, hogy a lakosság csak a nem szelektíven gyűjtött hulladék után fizessen - tette hozzá.
    A törvénytervezet arra is hangsúlyt fektet, hogy állami feladatnak tekinti a hulladék begyűjtését, újrahasznosítását. Ez azért lényeges, mert 2013-tól a közszolgáltatásban csak olyan cégek szerepelhetnek, amelyekben legalább 51 százalék az állami, illetve önkormányzati tulajdon.
    A jogszabály elsősorban a hulladék újrahasznosítására, a szelektív gyűjtésre, és nem a lerakására, égetésére fókuszál - tette hozzá az államtitkár.

Forrás: MTI