Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fókuszban az ipari hulladékok hasznosítása - műhelymunkák és webcserebere

  • 2011. július 06.
  • Molnár András

Hamarosan elérhető lesz a Nemzeti Ipari Szimbiózis Program honlapján egy „Piactér”elnevezésű webes felület, amelyen a látogatók maguk is regisztrálhatják rendelkezésreálló, vagy épp keresett hulladékaikat. A rendszer előnye, hogy a hulladékot termelő cégek által felkínált anyagok (hulladékok) listája a honlapon kereshetővé válik, így a hasznosítók könnyedén megtalálhatják az általuk hasznosított, keresett anyagokat. Július-augusztus folyamán egy műhelymunka-sorozat is zajlik a programhoz kapcsolódóan.

Az Ipari szimbiózis elsődleges célja a hulladékok újrahasznosításának biztosítása, vagyis lerakóról való eltérítése. Magyarországon vannak kihasználatlan hasznosítási kapacitások, és olyan hulladékok is, amelyek hasznosítása technológiailag megoldott, ennek ellenére lerakón kerülnek ártalmatlanításra. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása a cél. A program munkatársai olyan környezettudatos partnereket keresnek, akik az eddig lerakóra vitt hulladékaikat szívesebben látják hasznosulni (ezzel sok esetben költséget takarítanak meg) és azokat, akiknek hasznosítási, vagy más leköthető kapacitásaik vannak.

Az ipari szimbiózis programhoz csatlakozás ingyenes, a sikeres együttműködést a NISP honlapján közzé is teszik, ezzel hozzájárulva a vállalat jó hírnevéhez. Bővebb tájékoztatás a www.nisp.hu oldalon található, illetve elektronikus levélben kérhető az [email protected], vagy a [email protected] e-mail címeken.

Nyári workshopok a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködést építő ipari szimbiózis programban

"A workshopon megismerkedhet a régióban működő vállalatok képviselőivel, személyes kapcsolatot építhet. Információt szerezhet a keletkező anyagokról, saját hulladékai hasznosítására találhat partnert."

A kapcsolódó rendezvényekről a következő honlapon lehet tájékozódni: http://reprowis.eu/hu/rendezvenyek