Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Érdemes lecserélni a régi háztartási gépeket?

  • 2013. március 16.
  • Pauló Gergő
Szerző: 
Pauló Gergő

Felmérést végzett a CECED Magyarország Egyesülés a magyar családok által használt háztartási gépek korával, műszaki állapotval, fogyasztásával kapcsolatban, majd az eredmények alapján kezdeményezték a gépek újabbra, hatékonyabbra cserélésének ösztönzését, az ezzel járó előnyök hangsúlyozásával. A hátrányokról viszont nemigen tettek említést, amit szeretnénk korrigálni, hogy teljesebb képet alkothassunk ebben a témában.

"A magyar családok által használt nagy háztartási gépek minden kategóriájában nőtt a nyolcévesnél idősebb készülékek aránya 2009 óta - derül ki a CECED Magyarország Egyesülés, a hazai háztartásigép-gyártó és -forgalmazó vállalatokat tömörítő szakmai szövetség legfrissebb tanulmányából.
...
2009-ben a régi gépek évente 2,68 millió megawattóra energiát fogyasztottak, ez 2013-ra több mint 3 millió megawattórára emelkedett. Az elmúlt négy évben 1,66 millió tonnáról 1,94 millióra nőtt a nagy háztartási gépek által okozott szén-dioxid kibocsátás.

Az uniós szabályozás szerint a tagállamoknak évi 1 százalék megtakarítást kell elérni. A CECED Magyarország 2009-es tanulmánya szerint ez az 1 százalék Magyarország számára 1,54 millió tonna szén-dioxid-megtakarítást jelentett. Az ország tehát az évi 1 százalékos előírást bőven teljesítené, ha a háztartások minden régi gépet takarékos, új készülékre cserélnének - közölte az egyesülés.
...
A CECED Magyarország a régi háztartási gépek cseréjének állami ösztönzését sürgeti. Tájékoztatásuk szerint ez a megoldás már több európai országban, például Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban is sikerrel járult hozzá a környezetvédelmi és energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez.

Az egyesülés szerint ezzel a megoldással mindenki nyerhet: a gyártók és a kereskedők azért, mert az előrehozott vásárlásokkal javulhatnak a piaci trendek, a vásárlók pedig azért, mert kedvezménnyel juthatnának hozzá korszerű gépekhez, amelyek használatával csökken a villanyszámlájuk.

Nyerhet az állam is, miután a program a környezettudatos szemléletre nevelés mellett az energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez is hatékony eszköz. A CECED Magyarország szerint emellett most különösen időszerű lehet egy olyan támogatási forma, amely a hosszú távú környezetvédelmi előnyök mellett rövidtávú, válságenyhítő hatással is bír: a kevesebb energia használata miatt csökken az ország energiafüggése, a program gazdaságélénkítő hatása pedig kedvező hatással lehet Magyarország versenyképességére és a munkahelyek megőrzésére is." - írja a portfolio.hu.

A fent felsorolt előnyök, melyek szerint a háztartási gépek cseréje hozzájárulna az energiafelhasználásunk csökkenéséhez, élénkítené a gazdaságot, csökkentené a vásárlók villanyszámláját, mind igazak, és elfogadhatóak. A helyzet mégsem ennyire egyszerű és egyoldalú.

Ha a szén-dioxid kibocsátást nézzük, annak korlátozása a klímaváltozás megállítása, mérséklése szempontjából nagyon fontos, hiszen - mint tudjuk - a CO2 üvegházhatású gáz, ezáltal hozzájárul a globális felmelegedéshez. Szén-dioxid kibocsátással jár a mai energiatermelés nagy része, ami energiatakarékosságra ösztönöz bennünket. De közvetlenül vagy közvetve CO2-kobocsátással jár a bányászat, az ipari termelés és a hulladékfeldolgozás is.

Tehát amikor azt vizsgáljuk, hogy a régi, energiapazarló háztartási gépek lecserélése által mennyi szén-dioxid-kibocsátást előzünk meg, akkor az energihatékonyságon kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a lecserélt gépeknek, mint hulladéknak a feldolgozása, újrahasznosítása vagy ártalmatlanítása valamint az új gépek legyártása, a hozzá felhasznált anyagok bányászata, előállítása, stb. mennyi CO2-kibocsátást generál.

Csakis akkor lehet a klímaváltozás elleni globális küzdelemhez (merthogy a klímaváltzást csak globálisan lehet értelmezni, és szemlélni) hozzájárulni, ha mindezeket az előnyöket és hátrányokat egyidejűleg vesszük figyelembe, és ezek alapján döntjük el, hogy mit érdemes csinálni, kezdeményezni, támogatni. Egy kezdeményezésnek csupán a pozitív oldalait kiemelve torz képet kapunk az egészről, és a vélemény a szakmai értékelés szintjéről könnyen lecsúszhat a PR-fogások szintjére.

A klímaváltozás szempontjából további negatív hatás lehet az, hogy a régi gépek lecserélésén túl fölösleges fogyasztást is generálunk. Tehát ahol eddig nem volt például mosogatógép, ott olcsóbban hozzájutva bár hatékony, de újabb energiafogyasztó eszközt állítanak hadrendbe, amit szintén le kellett gyártani, amivel szintén szén-dioxidot juttattunk a légkörbe. A fölösleges fogyasztás generálásának elkerülése természetesen az esetleges támogatási rendszer szofisztikáltságán múlik, ez által lehetséges.

Összefoglalva: nem állítjuk, hogy a régi háztartási gépek lecserélése biztosan nem járul hozzá a klímavédelemhez, és semmiképpen sem támogatandó. Csak annyit állítunk, hogy figyelembe kell venni a kezdeményezés negatív következményeit is, hogy helyesen tudjunk dönteni. Elképzelhető, hogy bizonyos gépeket tényleg érdemes azonnal lecserélni, másokkal meg várni érdemes, mert - mint tapasztaljuk - az energiahatékonyság is folyamatosan fejlődik, így egy évek múlva megvásárolt géppel lehet, hogy jobban járunk, mint a maiakkal. Ezek sokszor nem könnyen megválaszolható kérdések, de őszintén gondolkodni róluk mindenképpen érdemes.