Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csokipapír gyűjtő akcióval jótékonyan

  • 2012. július 31.
  • Pauló Gergő

Magyarországon elsőként indított 2012-ben gyűjtőprogramot csokoládé csomagolóanyagok újrahasznosítására a Kraft Foods vezető márkája, a Milka. A TerraCycle-lal közös program olyan hulladék anyagok gyűjtésére buzdít minden vállalkozó kedvű szervezetet és magánszemélyt, melyek eddig nem, vagy csak nehezen voltak újrahasznosíthatók.

A Milka Csokoládé Brigád névvel indított akció célja, hogy a feldolgozott csokoládépapírok újrahasznosításával új, zöld és fenntartható termékek kerüljenek forgalomba. A gyűjtőprogram nemcsak környezet-tudatosságra és takarékosságra késztet, hanem egyúttal jótékonykodásra is lehetőséget nyújt a brigádok számára.  A csomagolóanyagok visszaküldésének ösztönzése céljából ugyanis a beküldött csomagolások után a Milka és a TerraCycle pénzadományt juttat el a programban résztvevők által megjelölt non-profit intézményekhez. A kampányhoz már több állatvédő szervezet csatlakozott, többek között a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány és még több állatvédő szervezet.

A csoki nem csak finom lehet, de csomagolása hasznos is. Ez az elgondolás vezérelte a Milka csokit és a TerraCycle-t, amikor életre hívták a Milka Csokoládé Brigád elnevezésű új programot. A csoko-ládé elfogyasztása után nemcsak a kellemes ízélmény marad meg, hanem a csomagolás is. Ha ezeket a zömében műanyag-alapú csomagolóanyagokat nem a szemétbe dobjuk, hanem minél nagyobb mennyiségben visszagyűjtjük, a TerraCycle száz százalékig képes azokat újrahasznosítani. Az eredeti Milka csomagolásokból így aztán újszerű, környezetbarát termékek készülhetnek: műanyag használati tárgyak, táskák, hátizsákok, irattartók, stb. A teljeskörű „recycling” a „legzöldebb” hulladékkezelési módszerek közé sorolható, és alternatívát kínál a hulladékégetés vagy a hulladéklerakás gyakorlatával szemben.

A környezettudatos gondolkodás mellett a jótékonyság is kiemelt szerepet kap a Milka Csokoládé Brigádok életében. A fogyasztók számára a programban való részvétel teljesen ingyenes (a csomagküldés költségeit a TerraCycle és a Milka vállalja át), sőt minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után a Milka 2 forintot ír jóvá a gyűjtők számláján. Az összegyűlt pénzt a brigádok felajánlhatják az általuk kiválasztott nonprofit szervezet számára. A programra magánszemélyek, vállalatok és szervezetek egyaránt ingyenesen regisztrálhatnak a Terracycle weboldalán.

Novák Zoltán, a Kraft Foods Magyarország ügyvezetője elmondta: „A Milka csoki célja, hogy piacvezető márkaként követendő példát mutasson a környezettudatos gondolkodás terén, valamint hogy a gyűjtő csapatok létrehozásával környezetünk védelme érdekében is összehozza az embereket, legyen szó kollégákról, barátokról, sportkörökről vagy egyéb csapatokról.”

Magyarországon a Kraft Foods az első vállalat, amely lehetőséget biztosít a csokoládécsomagolások újrahasznosítására. Globális viszonylatban a vállalat a TerraCycle legjelentősebb partnere, már több mint tíz országban szponzorál a hazaihoz hasonló gyűjtőprogramokat.

A TerraCycle-t 2001-ben a magyar származású Tom Szaky alapította az Egyesült Államokban. Mára már több mint 20 országban 20 millió ember és számos vállalat részvételével működik sikeresen az általuk kifejlesztett újrahasznosítási program. A cég az elmúlt években a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

„A TerraCycle megalapítása óta az volt az álmom, hogy a szülőhazámban is elindíthassam a vállala-tot” mondta Tom Szaky, a TerraCycle alapítója és vezérigazgatója. „Izgatottan várom legfőbb, világszintű partnerünkkel, a Kraft Foods-szal való újabb együttműködésünk indulását. Örömmel tölt el, hogy Magyarországra hozhatjuk gyűjtőprogramunkat és újrahasznosítási megoldásainkat is!”

Ha többet szeretne megtudni a programról, vagy regisztrálna a Milka Csokoládé Brigád tagjaként, látogasson el a www.terracycle.hu weboldalra.

Forrás: oko-piac-ter.freeblog.hu