Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Besokallt az ombudsmanhelyettes

  • 2012. augusztus 29.
  • Pauló Gergő

Lemond posztjáról Fülöp Sándor ombudsmanhelyettes. Távozását azzal indokolta, hogy az alaptörvény hiába írta elő, hogy az ombudsman helyetteseként neki kell biztosítania a jövő nemzedék védelmét, ehhez semmilyen jogkört nem kapott.

Szeptember 1-jei hatállyal lemond a posztjáról Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese, írta szerdán a Heti Válasz online kiadása. A lap szerint Fülöp azzal indokolta lemondását, hogy az Országgyűlés adós maradt fontos zöld törvények elfogadásával, valamint hogy az ombudsman hivatala nem tudja ellátni a korábbi szinten az egészséges környezethez való jog védelmét.

Fülöp az Indexnek megerősítette, hogy szerda délután benyújtotta a lemondását, erről délután két órakor személyesen tájékoztatta felettesét, Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát. Fülöp azt mondta: alkotmányos okok miatt mondott le. Az ombudsman helyettes erről azt mondta: az Alaptörvényben szerepel a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, valamint az, hogy ezt a faladatot az alapjogi biztos helyettesének kel ellátnia.

Fülöp szerint ebből azonban a gyakorlatban nem lett semmi: nem készültek el azok a jogszabályok, amelyek leírták volna, hogy az ombudsmanhelyettes milyen hivatallal, milyen ügyekben, milyen eszközökkel léphet fel a jövő nemzedék védelmében. Ennek a feladatnak az ellátáshoz az ombudsmanhelyettes semmilyen jogkörrel nem rendelkezik, tette hozzá. Ráadásul, amíg korábban a jövő nemzedék omdudsmanjaként 40 munkatársa volt, jelenleg mindössze 3 ember dolgozik mellette. „Ez így komolytalan”, fogalmazott az Indexnek Fülöp.

Azt mondta, hogy korábban többször jelezte, hogy az alaptörvényben leírt jogköröket nem kapta meg a hivatala. Többek között az Országgyűlés plenáris ülésein, illetve parlamenti bizottságok előtt is beszélt erről. Fülöp szerint az ombudsmanról szóló törvényből (ezt tavaly nyári nyújtották be, és januártól lépett életbe) derült ki, hogy a hivatal nem fogja megkapni az alaptörvényben leírt jogköröket.

Ezek az indokok olvashatóak Fülöp egy oldalas, az Index birtokába került lemondó levelében is, amelyet Kövér László házelnökhöz címzett.  A távozó ombudsman-helyettes ebben úgy fogalmaz: „Lemondásom elsődleges oka az, hogy az Alaptörvény 30. cikk (3) bekezdésében meghatározott feladatomat, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét a hatáskör részletes meghatározása, valamint az erre rendelt hivatali eszközök hiányában ellátni nem tudom”.

A Heti Válasz azt írta: az év elején az alapjogi biztos váratlanul, azonnali hatállyal kirúgta a zöldombudsman tizennégy munkatársát, köztük Zlinszky Jánost, a stratégiai és tudományos főosztály vezetőjét és Babai-Belánszky Tamást, a jogi főosztály vezetőjét.

Forrás: index.hu