Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átadták az Önkéntességért-díjakat

  • 2010. december 03.
  • juci

Idén is több ezren végeztek hazánkban önkéntes munkát, és egyre népszerűbb itthon is az önkéntes szerepvállalás. A példaértékű önkéntes tevékenységeket, civil és vállalati programokat az Önkéntes Központ Alapítvány a Budapest Bank támogatásával ebben az évben is díjazza.

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) az elmúlt egy évben is meghirdette az „Önkéntességért-díj" pályázatát, amelynek támogatója 2010-ben a tavalyi „Az év vállalati önkéntes programja"-díj nyertese, a Budapest Bank. Az ünnepélyes díjátadóra 2010. november 30-án, a Vakok Iskolájában került sor. A beérkező pályamunkák elbírálását egy hat főből álló szakmai zsűri végezte.
„Örömmel tapasztaljuk, hogy az önkéntes munka és a társadalmi felelősség jelentőségét egyre többen ismerik fel: egyre több vállalat és magánszemély csatlakozik olyan programokhoz, amelyekkel szűkebb illetve tágabb környezetének segíthet. Ugyanakkor a nyugat-európai példákkal összehasonlítva van még mit tennünk ezen a téren, ezért célunk az önkéntes munka további hazai népszerűsítése" - mondta el F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A díjazottakról: Az Év Önkéntese: Thuránszky Adrienn, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese
Thuránszky Adrienn önkéntes segítőként másfél évtizede tagja a Hospice Team-nek, az otthoni ápolásban és a kórházi munkában egyaránt részt vesz. Személyes indíttatásból vállalt, elkötelezett munkájának hatósugara messzire ér, tevékenységével megszámlálhatatlan beteg és családtagjaik életét könnyítette meg. A betegek gondozását magas szakmai színvonalon és rendkívül humánus attitűddel végzi,.

Az Év Önkéntes Programja : Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Az Alapítvány hitvallása: a gyermekeket meg kell hallgatni, a felnőtteket pedig segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. Kiemelt feladatuknak érzik a nehéz helyzetbe került gyermekek és fiatalok meghallgatását, konzultációval és intervencióval való segítését. Legfőbb értékeik a gyermekközpontúság, a kölcsönös bizalom, az együttműködés és a felelősség vállalt feladataikért. A program 1993 óta működik, jelenleg 95 önkéntessel dolgoznak.


Az Év Vállalati Önkéntes Programja: E-ON Hungária Zrt.
Az E-ON Hungária Zrt. olyan multinacionális vállalat, amely többféleképpen támogatja, segíti a munkavállalók önkéntes tevékenységét. Többek között olyan központilag szervezett programokat is szerveznek, amelyek teret engednek az egyéni kezdeményezéseknek és a közösségi munkának egyaránt. Az önkéntesség a vállalat HR rendszerének kiemelt részét képezi.

A Budapest Bank Esélyegyenlőségért-különdíjának nyertese: Buzás Lajos - Bihari Állami Gondozottak Egyesülete
Buzás Lajos, aki maga is család nélkül nőtt fel, állami gondozottak és az állami gondozásból már kikerültek számára önkéntes munkában szervez programokat , intézi ügyeiket, pályázatokat ír és emellett rendszeresen látogatja is az érintetteket. Fontos kiemelni, hogy nem egyedül dolgozik, hanem egy egyesület létrehozásával igyekezett megtöbbszörözni erőfeszítéseit, s hogy az egyesület tevékenyen járul hozzá mintegy 500 jelenlegi és egykori állami gondozott életlehetőségeinek javításához és a társadalomba történő beilleszkedésük megvalósításához.

„A Budapest Bank vállalati kultúrájának fontos eleme a befogadó munkahely megteremtése és fenntartása. Célunk, hogy kollégáinkban is tudatosítsuk a sokszínűség, a rugalmasság és az esélyegyenlőség értékrendjét, mint a vállalati siker lényeges feltételét. Ezért is érezzük fontosnak, hogy a bankon kívül is keressünk jó példákat és díjazzuk az esélyegyenlőségért legtöbbet tevő magánszemélyt. Különdíjunkkal Buzás Lajos eddigi önkéntes tevékenységét ismerjük el, amellyel elősegítette a környezetében élő érintettek esélyegyenlőségének megteremtését és életesélyeinek javítását"- mondta el Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese, az Önkéntességért-díj zsűritagja.

A szakmai zsűri tagjai: Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke, Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő Szolgálat vezetője, Molnár Gabriella, a Nők Lapja főszerkesztője, Radácsi László, CSR tanácsadó, Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese és Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntes.