Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Példát mutatna Róma?

  • 2010. október 12.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

A pozitív minta az egész világ számára fontos lehet, de különösen az olasz vezetés számára, hiszen a három évvel ezelőtti költségvetési törvény értelmében már 2010-ben be kellett volna szüntetni a hagyományos, nem lebomló zacskók forgalmazását. A kezdeményezés nem új Itáliában, egy helyi környezetvédelmi egyesület szerint már 150 településen tiltották meg a zacsikat, és a fővároson kívül további 250 önkormányzat fejezte ki hasonló szándékát - tudósított az MTI.

A római rendelet 2011 januárjától lép életbe, ezután a helyi kereskedők csak a korábban felhalmozott készleteket adhatják fogyasztóiknak, de azt is csak akkor, ha papírral tudják bizonyítani, még 2010-ben szerezték be őket. Torinóban az elrettentő erő is arányos: 250 eurós bírságot kap az a boltos, akit rajta kapnak: nem lebomló zacskóba csomagolja a vásárló termékeit.

A hulladék-problémáiról a médiának köszönhetően híressé vált országban egyébként becslések szerint fejenként 400 zacskót használnak el évente, míg Róma fővárosának hulladékmennyisége óriási méretű. Az olasz főváros polgármestere egyébként "a még akadozó szelektív hulladékgyűjtésre is rá akarja nevelni" a városban élőket - sajnos a hulladékok megelőzése még a romantikus mediterrán félszigeten sem divat, és az új rendelet is csak a nem lebomló zacskókat szabályozza. Olvasóink a témával többször is találkozhattak a humusz.hu-n és a Kuka Búvár oldalain: a lebomló zacskók sok esetben csak szétesnek, nehézfém katalizátorokat tartalmaznak és előállításuk energia-, valamint nyersanyagigényes. A rómaiak rendelete nem ösztönzi a megelőzést, nem csökkenti a zacskók felhasználásának mennyiségét - az igazán környezetbarát megoldás a kosarak és textil-szatyrok támogatása és a lakosság szemléletformálása lenne.