Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem rohad a gyorskaja

  • 2010. október 16.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

Sally Davies, egy kortárs manhattani fotóművész csendélet-sorozaton be kívánta mutatni, milyen egy szétrohadó gyerekmenü, de nem sikerült sokkoló képeket készítenie - hiába várt, a menü fél év után sem kezdett penészedni, rohadni. Ehelyett csupán kiszáradt és fényessé vált.

Az amerikai fotóművész 180 napon át fényképezte áprilisban vásárolt Happy Meal menüjét. Egy polcon kívánta megrohasztani manhattani műtermében, de végül nem volt szüksége szellőztetésre. A kísérletet saját, táskánkban felejtett szendvicseinkkel inkább ne ismételjük meg! 

Az 54 éves művésznő terve az volt, hogy a The Happy Meal projekt keretében minden nap lefényképezi a hamburgert és a krumplit, így megörökítve az étel bomlásának fázisait. Türelmes volt, de fél év után feladta: a rohadás nem következett be.

"Április 10-én vásároltam az ételt, eleve azzal a kifejezett szándékkal, hogy kinn hagyom, hadd lássam, hogyan boldogul. Azért pont McDonald's, mert ez volt a legközelebb a lakásomhoz, de a projekt szempontjából bármelyik másikat is választhattam volna az egymillióféle New York-i gyorsétteremláncból. Az első jelenség, ami megdöbbentett, hogy a második naptól már semmi illata nem volt. A második pedig, amit észrevettem, hogy ettől kezdve a kutyáim sem mutattak már semmi érdeklődést iránta" - számolt be a Daily Mailnek az október 14-én már 187. napja folyó kísérletről.

A 180. napon.

Davies eleinte naponta fotózta az ellenálló hamburgert, majd egyre hosszabb szüneteket iktatott a képek közé, hátha akkor feltűnik valami látványosabb változás, de egyelőre semmi eredménnyel nem járt. Az érdeklődők a projekt Flickr-oldalán követhetik, épp hol tart a rohadásban a modell-hamburger. Ne számítsunk sok változásra: valószínűleg még mindig ugyanúgy néz ki, mint eddig. "A sült krumpli egész picit megfonnyadt, ahogy a burger húspogácsája is, de ettől eltekintve az egész kinézete semmit sem változott, miközben a hetekből hónapok lettek. Most pedig, fél évvel később érintésre teljesen műanyagszerű, és még egy kis enyhe akrilos fénye is lett. Az egyetlen változás, ahogy látom, hogy kőkemény" - írja le a művész tapasztalatait.

Hogy mi lesz a kísérletből, még Sally sem tudja. A vegán művésznő nem találja sokkolónak a fejleményeket: "Szerintem ez nem annyira ijesztő, inkább már-már szórakoztató. Persze, ha húsevő volnék, akkor azért máshogy látnám. De hogy még a zsömle sem penészedik?! Ez egész különös."A Daily Mail megkeresésére a gyorsétteremlánc úgy reagált: „Ez az egész csak egy idétlen vád, és egyáltalán nem igaz." A gyorsétteremláncok káros környezeti és egészségügyi, társadalmi valamint erkölcsi hatásairól folyamatosan jelennek meg hírek, dokumentumok, nyilatkozatok. Kezdve a túlzott húsfogyasztás globális klímára gyakorolt hatásától, a fagyasztott alapanyagok szállítási energiaigényétől, a diabétesz és a szív-, érrendszeri megbetegedésekkel való összefüggésén át a rákkeltő adalékanyagokig ezernyi érv szól amellett, hogy elkerüljük az ilyen "éttermeket". Happy Meal helyett mi is inkább az almát ajánljuk.