Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenki kap egy szigetet Szabolcs-Szatmár-Beregben

  • 2010. szeptember 23.
  • graczek

A legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik, azaz: olyan módon kell összegyűjteni, hogy azzal elősegítsük az újrahasznosítást. Ezt szem előtt tartva bővítette eszközparkját a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás: szerdán bemutatták azokat a konténereket, amelyek a szelektív gyűjtéshez szükségesek.

A fejlesztés eredményeként a megye valamennyi településén és a kapcsolódó 11 borsodi településen legalább egy szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakíthatunk ki, amelyeken elhelyezzük a hulladékgyűjtő edényeket – utalt az országosan is mintaértékű lefedettségre Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

A társulás munkaszervezete nevében Kósa Tímea, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (MFÜ) ügyvezető igazgatója arról beszélt: a hulladékhegyek csökkentése mindannyiunk feladata és felelőssége, s az első lépés a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése, mely segít a hulladékoktól környezetbarát módon megválni. A szelektív hulladékgyűjtés az újrafeldolgozás, avagyis a „recycling” első lépése. Ennek során a lakosság aktív közreműködésével, anyag szerint szétválogatva gyűjtik a hulladékokat. A hulladéknak, mint másodnyersanyagnak a gazdaság vérkeringésébe való visszajuttatásából komoly környezeti előnyök származnak: jelentősen csökken a gyártás energiaigénye, környezeti terhelése.

A közbeszerzési eljárás eredményeként mintegy 20.000 darab 120 literes (kerekes) hulladékgyűjtő edényt, valamint 900 darab 1.100 literes lapos fedelű szelektív hulladékgyűjtő konténert sikerült beszerezni – mondta dr. Kovács Ferenc, a projektben több évig dolgozó országgyűlési képviselő. Hozzátette: a hulladék-gazdálkodási rendszer célja, hogy a térségben keletkezett szilárd hulladék lehető legnagyobb hányada újrahasznosuljon, és csak a már tovább nem hasznosítható hulladék kerüljön az elkészült új, minden előírásnak megfelelő hulladéklerakókba.

A projekt a Kohéziós Alap keretében az Európai Unió támogatásával, valamint a Magyar Állami Költségvetés és az érintett tagönkormányzatok saját forrásából valósult meg. A lakosság számára fontos tájékoztatás, hogy az edényekbe csak háztartási hulladék kerülhet! A leszállított hulladékgyűjtő edények újra feldolgozható HDPE-ből készültek, kadmiumot nem tartalmaznak, UV sugárzásnak, vegyi- és biológiai behatásoknak, alacsonyabb és magasabb hőmérsékleteknek ellenállnak.

Nyéki Zsolt
Forrás: Szabolcs Online