Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új Európai hulladék irányelvet kell előkészíteni?

  • 2010. október 20.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

Olyan európai ipari hulladék irányelv előkészítését kell megkezdeni, amely kötelezi a vállalatokat a kockázatok pontosabb felmérésére és kezelésére, működésük alatt a leszerelési alap felhalmozására – fordult kérésével az illetékes Európai Bizottsághoz Herczog Edit, Európa Parlamenti képviselő. Mindemellett a megfelelő mértékű biztosítás megkötésére, és az ipari baleset során okozott kár elegendő és gyors pénzügyi kezelésére is biztosítékot kért.

Mint ismeretes, a közelmúltban történt vörösiszap-tragédia miatt két településen családok százai veszítették el otthonukat, miközben a halálos áldozatok száma kilencre emelkedett. A hatalmas pusztítás ellenére az ipari baleset felelősségi köre máig tisztázatlan. A katasztrófa felhívta a politika és a közvélemény figyelmét is a szabályozás hiányosságaira. A szakpolitikus által benyújtott kérdés célja a további balesetek megelőzése és az esetleges katasztrófák károsultjainak gyorsabb megsegítése.

Európa Parlament - J. Rinkel, CC

Hogy az ajkai katasztrófát illetően pontosan mi történt és kik a felelősök, majd a hazai és európai vizsgálatok, szakértői vélemények eldöntik. Kevés szó esik azonban arról, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne történjen meg a jövőben, vagy ha mégis, úgy a jelenleginél gyorsabban és hatékonyabban érkezzen a segítség. - áll a politikus közleményében. „Ez az iszapkatasztrófa arra figyelmeztet, hogy az ipari létesítmények biztonsági előírásait, az ipari hulladék- és anyagkezelés szabályozását, összességében az európai iparpolitikai szabályozást felül kell vizsgálni” – véli a szakpolitikus, az EP Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának tagja.

A politikus felhívta a figyelmet arra is: átfogóan és egységesen kell szabályozni az ipari hulladékok kezelését és szükséges lehet a nem veszélyes hulladékokra vonatkozó szabályok szigorítása is. „Szigorúbb veszélyességi kritériumrendszert kell felállítani, és alaposabban kell elemezni az ipari melléktermékek jelentette kockázatot” – figyelmeztet írásbeli kérdésében Herczog. A képviselő az illetékes bizottsághoz ezért a következő összetett kérdést intézte: „tervezi-e egy olyan európai ipari hulladék irányelv előkészítését, amely kötelezi a vállalatokat a kockázatok pontosabb felmérésére és kezelésére, működésük alatt a leszerelési alap felhalmozására, a megfelelő szintű biztosítás megkötésére, és az ipari baleset okán okozott kár gyors és arányos pénzügyi kezelésére?”.