Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

500 ezer zöld munkahely születhetne az EU-ban újrahasznosítással

  • 2010. október 20.
  • Nagy Melinda
Szerző: 
Nagy Melinda

A Föld Barátai (FoE) környezetvédelmi szervezet jelentése szerint a hulladékok 70 százalékának újrahasznosítása legalább 500 ezer új munkahelyet teremtene az Európai Unióban. 

ÚjrahasznosításA szervezet jelentése az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso nyilatkozata után látott napvilágot, aki 2020-ra 3 millió zöld munkahely megteremtését ígérte. Az Európai Unió célja, hogy 2020-ra a háztartási hulladékok 50 százaléka hasznosuljon, de a FoE szerint ez aligha adhatna nagy lökést a munkaerőpiacnak, hiszen 2020-ra éppen a hulladékok mennyiségének csökkenése várható.

A környezetvédelmi szervezet mindenképpen az újrahasznosítás kiterjesztésében látja a megoldást, mert szerintük ez körülbelül tízszer annyi munkahelyet teremt tonnánként, mintha a hulladékok szemétlerakóba vagy a szemétégetőbe kerülnének. Ráadásul egy korábbi kutatásuk arra is rámutatott, hogy  az Unióban évente 5.25 milliárd euró értékben kerülnek a szemétlerakóba és a szemétégetőbe újrahasznosítható hulladékok.

 Hozzátették, az üveg, papír, alumínium, vastartalmú és vasmentes fém, fa és komposztálható szerves hulladékok újrahasznosításának növelésével mintegy 322 ezer közvetlen munkahely születhetne, a maradék pedig az olajiparból érkezhetne.