Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldek a vörösiszapról

  • 2010. október 08.
  • graczek

Alulírott környezet- és természetvédő civil szervezetek most az emberek egészségének megóvását, a sérültek gyógyítását, a károk elhárítását, illetve a további károk megelőzését tartják a legfontosabbnak a vörösiszap által elöntött településeken. Felhívják a lakosságot, a civil szervezeteket, a vállalatokat, intézményeket, hogy a kormányzati szervekkel közösen segítsék ezen feladatok mielőbbi megvalósítását. Egyúttal együttérzésükről, szolidaritásuktól biztosítják az érintetteket.

Ugyanakkor a katasztrófa azt bizonyítja, hogy további intézkedésekre is szükség van.

Meg kell erősíteni az ellenőrző hatóságokat, így különösen a környezet- és természetvédelmi felügyelőségeket és az ÁNTSZ-t, hogy meg tudják tenni az intézkedéseket a hasonló tragédiák megelőzésére. Az utóbbi években ezeket a szerveket oly mértékben legyengítették, hogy még a jogszabályban előírt alapvető feladataikat sem tudják megfelelően ellátni. Biztosítani kell a hatóságok függetlenségét a politikai befolyástól (amit igen gyakran egyes gazdasági érdekcsoportok alakítanak).

Szükséges a környezeti veszélyeknek a jelenleginél sokkal pontosabb feltérképezése az országban, valamint a már bekövetkezett károk elhárításának a felgyorsítása. Bár ez a folyamat megindult a rendszerváltás után, de azóta is csigalassúsággal halad. Azonban – amint a mostani eset is bizonyítja – a természet nem ennyire türelmes. A kárfelszámolás jelenlegi ütemével további katasztrófákat, emberéleteket kockáztatunk, s az okozott károk orvoslása sokkal több pénzünket emészti fel, mint amennyit a kármentesítések igényelnének.

El kell érni, hogy az esetleg mégis bekövetkező károk költségei ne az ártatlan elszenvedőket, illetve az adófizetőket terheljék, hanem azokat teljes egészében az okozók fizessék meg. Ennek érdekében jogszabályban kell előírni, hogy a veszélyes tevékenységet folytatók kössenek biztosítást a tevékenységük során lehetségesen bekövetkező minden káresetre, illetve képezzenek erre más módon megfelelő tartalékot. További lehetőség, hogy az állam vessen ki olyan mértékű adót az érintett tevékenységre, amelyből alapot képezhet egy esetleges kárelhárításra.

képek: Reuters

Meg kell szüntetni a súlyosan környezetszennyező tevékenységek, illetve a meg nem újuló erőforrások kiaknázásának állami támogatását. Ilyen támogatásnak minősül az is, amikor a szennyezést nem az okozónak kell megfizetnie. Az adott esetben célszerű lenne megemelni a jelenleg rendkívül alacsony bányajáradékot.

Elengedhetetlen a környezet- és egészségvédelmi képzések jelentős kiterjesztése, minőségi javítása. Ma a lakosság többsége nem képes hatékonyan óvni környezetét, egészségét, és nem tudja, miként kell cselekedni egy környezeti katasztrófa esetén.

Az érintett településeknek, valamint cégeknek mindenütt érdemi katasztrófa-elhárítási terveket kelljen elkészíteniük, és képeseknek kell lenniük a végrehajtásra. Ezt az illetékes hatóságok szigorúan ellenőrizzék!

Fontos a katasztrófáért felelős személyek szigorú és elrettentő felelősségre vonása is.

A környezet- és természetvédő civil szervezetek nem először teszik meg ezeket a javaslatokat. Bíznak benne, hogy a továbbiakban erre már nem lesz szükség, mivel a kormányzat végrehajtja a felsorolt intézkedéseket.

2010. október 6.

Bővebb információ: Simon Gergely, Levegő Munkacsoport, [email protected], 1/411 0510
Szalay Tímea, Csalán Egyesület, [email protected], 30/9460658


Csatlakozó szervezetek:
Beklen Alapítvány
Bors Alapítvány
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
Csermely Környezetvédelmi Egyesület
Dráva Szövetség
Életfa Környezetvédő Szövetség
E-Misszió Környezet- és Természetvédelmi Egyesület
Energia és Környezet Alapítvány
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Fenntarthatóság Felé Egyesület
Független Ökológiai Központ
Greenpeace Magyarország Egyesület
Herman Ottó Természetvédő Kör
Holocén Természetvédelmi Egyesület
Hulladék Munkaszövetség
Ifjú Botanikusok Baráti Köre
Inspi-Ráció Egyesület
Kerekerdő Alapítvány
Levegő Munkacsoport
Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete is.
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány
Magyar Természetvédők Szövetsége
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Nők a Balatonért Egyesület
Ökológiai Stúdió Alapítvány
Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődéséért
Ökoszolgálat Alapítvány
Ökotárs Alapítvány
Pro Natura Szentgotthárd Civil Összefogás
Reflex Környezetvédő Egyesület
Természetbarát Diákkör - Vásárosnamény Beregi Természet- és Környezetvédelmi egyesület
Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány
Védegylet
WWF Magyarország
Zöld Akció Egyesület, Miskolc
Zöld Nők
Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány