Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékcsökkentés komposztálással

  • 2020. február 20.
  • Csilla

A háztartási hulladékunk harmada hasznosítható szerves anyag, mégis a vegyes szeméttel együtt hulladéklerakókba, és -égetőkbe kerül. Kertes házakban lakók ezt a problémát könnyen át tudják hidalni komposztálással, és szerencsére sok helyen még mindig nagy hagyománya van ennek a környezetbarát hulladékkezelési módnak. Azonban még így is találkozunk sok kérdéssel és tévhittel a komposztálással kapcsolatban. Ezért hoztuk létre egy online komposzt kvízt, ahol nem csak tesztelni lehet komposzt-tudásunkat, de aki most vágna bele, sokat tanulhat róla. Fény derül arra is, hogy mi is pontosan a komposztálást, mit lehet és mit nem így kezelni, valamint hogy milyen lehetősége van azoknak, akik nem kertes házban laknak.

A szerves hulladékok kezelése jelenleg nem tekinthető egyáltalán fenntarthatónak. A háztartási biohulladékot a többi hulladékkal együtt kukásautókkal elszállítjuk égetőművekbe vagy lerakókba. Ennek a több évtizedes helytelen gyakorlatnak köszönhető, hogy a tápanyagban elszegényedett talajainkat mesterséges, fosszilis alapú műtrágyákkal kell táplálni. Eközben rengeteg energiát pazarolunk arra, hogy a magas víztartalmú szerves hulladékot égetőműbe vagy lerakóba szállítsuk. A kimerült talajok kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni, a hulladéklerakókon található oxigénmentes környezetben pedig a szén-dioxidnál 23x erősebb üvegházhatású gáz, a metán keletkezik. Így nem nehéz belátni, hogy a biohulladékok nem megfelelő kezelése is hozzájárul a jelenlegi klímakrízishez.

Azonban a megfelelő minőségű szelektív gyűjtési rendszerhez is elengedhetetlen a biohulladékok elkülönült kezelése, ugyanis a vegyes hulladékban található, még hasznosítható anyagokat is csak elszennyezi. Így a magas arányú - az Európai Unió által előírt - újrafeldolgozási célszámok elérését lehetetlen elérni a biohulladékok külön kezelése nélkül. Nem véletlen, hogy az Unió előírja a tagállamok számára a biohulladékok elkülönített gyűjtését és/vagy kezelését 2023. december 31-ig.

Hogyan lehet ezt a gyakorlatban megvalósítani?

Ahol ez lehetséges, elsősorban a helyben történő (házi vagy közösségi) komposztálást kell elősegíteni és támogatni. Sűrűn lakott területeken megoldást nyújthat a a konyhai szerves hulladékok házhoz menő szelektív gyűjtése, amelyek komposztálásra vagy fermentálásra (biogáz termelés céljából) kerülhetnek. A rendszer működéséhez - és a körfolyamat bezárásához - pedig biztosítani kell a biohulladékokból előállított termékek (kész komposzt, biogáz) használatát széles körben.

 

gyűjtösziget Göteborgban

 

Ezek mind olyan megoldások, amelyek sok területen működnek már, például Milánóban a begyűjtött szerves hulladékot komposztelepekre szállítják, a kész komposztot (humuszt) pedig mezőgazdasági célból is hasznosítják. Svédországban pedig biogáz előállítás céljából gyűjtik be a biohulladékot. Hazánkban sok településen találkozhatunk komposztálási programokkal, de tény, hogy még mindig nincs elegendő információ a lakosoknak a komposztálás előnyeiről és megfelelő módjáról, vagy sok a félrevezető információ.

Ezért is hoztuk létre online kvízünket, valamint tartottunk a lakosság számára képzést, hogy bemutassuk a komposztálás csodáját, és minél több embert buzdítsunk a szerves hulladékok környezetbarát kezelésére.

Sokan nem tudják, de kerttel rendelkező társasházaknak is van lehetőségük komposztálni, ehhez csupán a lakóközösség összefogására van szükség. Beltéri komposztálási lehetőség is egyre több van, de tény, hogy elengedhetetlen lesz nagyobb településeken bevezetni a biohulladékok házhoz menő szelektív gyűjtését. 

 

 

Egy, a Visegrad Fund által támogatott projektben több civil szervezettel együttműködve (pl. a cseh Hnuti Duha és a szlovák Priatelia Zeme) arra kívánjuk a döntéshozók figyelmét felhívni, hogy a Körforgásos Gazdaság Csomagban lefektetett és előirányzott intézkedések mielőbbi implementációjára nagy szükség van, ha valóban egy fenntartható világot szeretnénk unokáinknak örökül hagyni.

 

Visegrad Fund

 

egy százalék