Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány gondolat a francia kereskedelmi láncokat szabályozó törvénnyel kapcsolatban

  • 2015. július 31.
  • Mesterházy Veronika

Az ételhulladék kérdése nemcsak az esztelen pazarlás miatt égető téma. Az érintetlenül kukába dobott élelmiszer-ipari termékek a környezet számára is súlyos és teljesen felesleges terhelést jelentenek.

 

A francia parlamentben május 22-én elfogadták a  törvényt, mely a kereskedelmi láncok számára megtiltja a fogyasztható élelmiszerek, nem az élelmiszerhulladék hasznosítási piramisnak​ megfelelő hasznosítását, valamint azok szándékosan fogyasztásra alkalmatlanná tételét.


Ennek kapcsán aláírásgyűjtés kezdődött egy hasonló Európai Uniós szabályozás bevezetéséért.

Fontosnak tartjuk, hogy az élelmiszerpazarlás problémájával  politikai szinten is foglalkoznak a döntéshozók, valamint maximálisan egyetértünk a törvény azon pontjával, miszerint a téma része kell, hogy legyen az iskolai tananyagnak.

Ugyanakkor a törvényi szabályozás kapcsán felmerül pár kérdéses pont is. A francia törvény nem csak az adományozást teszi kötelezővé, hanem más opciókat is ad (állati takarmányozás, komposztálás, bioüzemanyag előllítás). Bár a hasznosítási piramis prioritási listája egyértelmű, mégis van rá esély, hogy elsősorban nem a rászorulóknak történő adományozás fog növekedni, hanem az egyéb alternatívák. A Magyar Élelmiszerbank is egyértelműen az emberi fogyasztásra ajánlást, a rászorulóknak való eljuttatást tartja a legfontosabbnak.

Az élelmiszerfelesleg jótékony célra való felajánlásának eddig sem volt törvényi akadálya, ezt a vállalatok önként is megtehetik bármikor. Erre a legjobb példa hazánkban a Magyar Élelmiszerban Egyesület folyamatos együttműködése kereskedelmi láncokkal. Úgy gondoljuk, a kötelezésnél és büntetésnél hatékonyabb eszköz lehet a pozitív motiváció, például a kapcsolódó adókedvezmények körének tovább bővítése.

 

Forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület