Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Forradalmi méregmentesítés az outdoor szektorban

  • 2017. február 06.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A Gore-Tex-termékek gyártója, a Gore Fabrics 2023-ra kivonja a veszélyes PFC-vegyületeket a gyártási folyamatából, és helyettük környezetbarátabb, PFC-mentes vízálló technológiákat vezet be – jelentette be a vállalat Európa legnagyobb túrafelszerelési vásárán és kiállításán.

A Greenpeace úgy gondolja, a cég mai bejelentése bizonyítja: az outdoor szektor rövid időn belül át tudna állni a veszélyes PFC-k használatáról a környezetbarát technológiák alkalmazására, amennyiben a túrafelszerelés-gyártók hajlandóak felelősen fellépni a környezetünk és mindannyiunk egészsége érdekében.



A Greenpeace 2011 óta tartó Detox kampányának célja, hogy rábírja a textilipari cégeket, hogy kivonják a gyártási folyamataikból a veszélyes vegyületeket. Ezek közül a PFC-k (per- és polifluorozott vegyi anyagok) számítanak az egyik legproblémásabb vegyületcsoportnak, egyes PFC-k ugyanis lassan bomlanak le, és többnek közülük ismert az egészségkárosító hatása.

Ezért a Detox Outdoor-kampány 2015-ben a túrafelszerelésekre irányította a figyelmet, amely köztudottan PFC-ket használ a vízhatlan membránok és víztaszító bevonat gyártásánál. A kampányhoz több százezer lelkes outdoorsport-kedvelő csatlakozott a világ minden tájáról, PFC-mentes felszereléseket követelve.

 

forrás: greenfo.hu