Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elválik a szál a száltól

  • 2016. január 06.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
Kémiai módszerrel elválaszthatók a különböző anyagú textilszálak

Az Európai Unióban évente 5,8 millió tonna ruhát selejteznek le a háztartások, ám ennek csupán negyede hasznosul újra. (Magyarországon a kommunális hulladék 3,5 százalékát adja a textil.) Ráadásul hiába környezettudatos az európai polgár, hiába szabadul meg tönkrement, nem használt, megunt ruháitól a lehető legzöldebb módon, a halmozódó hulladéknak csupán kis hányada születik újjá ruhaneműként, illetve ipari textilként (például bútorfilcként) – egyelőre túlnyomórészt csak területrendezéseknél, talajfeltöltéseknél hasznosul.

A ruhanemű szövete általában kevert: zömmel pamut- és poliészter- szálakból áll. Külön-külön viszonylag egyszerű újrahasznosítani a kétféle anyagot, egybedolgozva annál nehezebb – a kevert szálakat ugyanis mechanikai úton lehetetlen szétválasztani. Az ausztráliai Deakin Egyetem két kutatója, Nolene Byrne és Rasike De Silva most új, kémiai módszerrel állt elő. Nem a poliészterszálakat oldják valamilyen agresszív vegyülettel; környezetbarát szerük a pamutot oldja, amelyet aztán szállá alakítva, illetve vékony cellulózfilmként is kinyerhet a textilipar. A fönnmaradó, immár elkülönített poliészterből pedig újfent szövetszál, és végül ruha, vagy akár műanyag palack is készülhet. A pamutot oldó ionos folyadék további nagy előnye, hogy maga is újra felhasználható.

Byrne és De Silva hangsúlyozza: új eljárásuk a kevert szálú ruhaanyagokon túl egyéb összetett, biológiai eredetű komponenst is tartalmazó anyagok visszaforgatásában haszonnal alkalmazható.

 

forrás: www.ng.hu