Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eltüntetik Selypről az azbesztet

  • 2015. január 05.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Kormányzati segítséggel tisztulhat meg a volt cementgyár azbeszthulladékától a Lőrinchez tartozó Selyp és környéke. A veszélyes hulladék tizennégy ember halálát okozta 2007 és 2012 között.

Víg Zoltán polgármester hétfőn felidézte: a településen 1971-től 2005-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket, az erre szolgáló épületet tavaly bontották le. A területen azóta 26 ezer tonna veszélyes hulladék van. A közegészségügyi hatóságok tavaly megállapították, hogy az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban és közülük tizennégyen meghaltak.

Szabó Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy jövőre három ütemben, mintegy 1,3 milliárd forintból számolják fel a hulladékot. A szakemberek először lefóliázzák, majd elszállítják a törmeléket, végül a talajt tíz centiméter mélységig kicserélik.

Szabó Zsolt arról is beszélt, hogy vizsgálják a felelősök felkutatásának és felelősségre vonásának jogi lehetőségét.

A selypi cementgyárról utoljára másfél hete írtunk, egy 39 éves férfi halt meg azbesztózisban, aki gyermekkorában a gyártól alig néhány méterre élt. Az azbeszt rostjait belélegezve azok mélyen a tüdőbe kerülnek, ahol hegesedést indítanak el, a mellhártyában rákos elburjánzás indulhat.

Forrás: hir24.hu