Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egységes színvonalú hulladékkezelés kialakítása a cél

  • 2016. március 07.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
40 milliárd forint értékű hasznos hulladék kerül a lerakókba

Április 1-jén kezdi meg működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amelynek célja az országosan, mindenki számára elérhető egységes szolgáltatás, a biztonságos anyagi működés és a folyamatos fejlesztés biztosítása –mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közműszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Szabó Zsolt kiemelte: jelenleg Magyarországon 171 közszolgáltató, tetszőleges módon, különböző színvonalon, különböző gépekkel lát el vegyes szolgáltatást, nincs egyforma rendszer, a Zrt. felállításával ezen akarnak változtatni. Az átalakítással nem kívánnak feladatot elvenni az önkormányzatoktól és a közszolgáltatók sem változnak, továbbra is az önkormányzatok látják el a közszolgáltatást egy általuk kiválasztott közszolgáltató céggel tette hozzá.

Az elmúlt időszakban 140 milliárd forintot fordítottak a hulladékgazdálkodás fejlesztésére, a következő időszakban pedig 124 milliárd forintot szánnak erre – mondta. A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás azért is fontos, mert 40 milliárd forint értékű hasznos hulladék kerül a lerakókba, ennyit temetnek a föld alá, hangsúlyozta.

 

forrás: zipmagazin.hu