Egy ír kisváros leszámolt az eldobható kávéspoharakkal: a világ tanulhat a példájából

  • 2023. október 27.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Fokozatosan leszámol az eldobható kávéspoharak okozta problémákkal az írországi Killarney városa, ahol korábban évente mintegy 18,5 tonnányi gyűlt össze a köztéri szemetesekben, parkokban és az utak mentén, írja a Guardian.

Az átállást három hónappal ezelőtt kezdték a Kerry megyei városban, ahol a turisták és a helyiek is rendszeresen vásárolnak kávét elvitelre. Az egyszer használatos kávéspoharakból keletkezett nyomasztó hulladékmennyiség miatt a helyiek úgy döntöttek, mindenhol bevezetik a 2 euró kaucióért kapható, visszaváltható kávéspoharakat. Aki nem szeretne ezekért fizetni, az akár saját poharába vagy csészéjébe is kaphat kávét a város szállodáiban és kávézóiban. A visszaváltható poharakkal kapcsolatos információkat önálló honlapon gyűjtötték össze.

A változás jelentősségét jól érzékelteti, hogy bár korábban szinte az összes köztéri szemetest csordultig töltötték a kis méretű poharak, illetve folyamatosan lehetett őket látni eldobálva az utak mentén, valamint a közparkokban is, manapság már nem jellemző ilyesmi a turisták által kedvelt Killarneyben.

Az eldobható kávéspoharak használatának megszüntetése nem ment könnyen. Mint azt a projekt kitalálói a cikkben elmesélik, sok vendéglátóhely üzemeltetői attól tartottak, hogy elveszítik ügyfeleik egy részét. Akik továbbra is a kényelmesebb megoldást, vagyis az egyszer használatos poharakat választják majd, azok szívesebben mennek oda kávézni, ahol a régi rendszer szerint szolgálják ki őket, érveltek a 20-30 centes kávéspoharak megtartása mellett.

A kezdeményezés elindítói szerették volna meggyőzni mind a 21 Killarneyben működő kávézót és szállodát, hogy csatlakozzanak a környezetvédelmi célkitűzéshez. A július végén, vagyis a turisztikai főszezon közepén bevezetett változások előkészítését személyes beszélgetésekkel, oktató videókkal és hosszas tárgyalásokkal segítették, egy helyi hitelszövetkezet pedig 5 ezer eurót (kb. 2 millió forintot) adományozott marketingcélokra. Ezt a célt mostanra elérték.

Killarney sikerét igazolja, hogy már a város 50 helyi vállalkozása, köztük egy gyár is végleg száműzte az eldobható kávéspoharakat, ezért Killian Treacy, a Luna Deli + Wine munkatársa úgy látja, ha a városban el lehetett érni ezt az eredményt, akkor bárhol meg lehet ismételni. A folytatás esélyeit növeli, hogy a Killarneyben vásárolt, többször használható kávéspoharakat Írország-szerte összesen 400 helyen, egyebek mellett a dublini repülőtéren is vissza lehet váltani.

forrás: telex.hu