Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ebédszemét kihívás

  • 2019. április 03.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Van aki hálaimát mond étkezés előtt, és van aki fotót készít, aztán kiposzoltja valahova és odatageli, hogy #foodporn, vagy #nyami. A kajás posztok egyszerre irritálók és inspirálók, tálalás kérdése. Büszkék az emberek a főztjükre, és bombázzák a vele a közösségi oldalakat.

Sokat hallani a tudatos táplálkozásról, a természetes, vegy- és tartósítószermentes, fenntartható gazdaságból származó, vagy bio-élelmiszerekről, illetve különféle étrendekről, mint a vegán, paleo, ketogén, mediterrán stb.

A hulladékról viszont ritkábban esik szó a kajával kapcsolatban, mert az kényelmetlen téma.

Nálunk a háztartási hulladékoknak a legnagyobb része a konyhában képződik, jellemzően az élelmiszerek csomagolásából. Épp emiatt pattant ki a fejemből ez a kihívás, ami a főzésnek pont a holt térben settenkedő oldalára tereli a figyelmet.

Életemben először posztolom ki, hogy mit főztem, de a fotó kedvéért mellétettem a vele járó hulladékot. Ugyanerre kérlek Téged is!

 

A kihívás szabályai

 

1. Főzz meg bármilyen ételt, amihez kedved van.

2. Szedd össze a főzés során felgyűlt hulladékokat, lehetőleg csoportosítva (papír, műanyag, komposztálható/bio, üveg, fém stb.) és helyezd el az elkészült étel körül.

3. Fotózd le ezeket együtt.

4. Tedd ki Facebookra, Instagramra, meg az étkező asztalra, és tedd hozzá a #szimplaszigetkihívás, vagy a #ebédszemétkihívás taget, hogy rá tudjunk keresni, de elküldheted nekünk is, illetve megoszthatod az Ebédszemét Kihívás eseményoldalán.

 

Extrák

 

5. Ha kedved tartja, írd meg az egyes hozzávalókat, azok költségét és a velük járó hulladékot, valamint az elkészítés módját!

6. Írd meg, ha bármi megjegyzésed van a dologgal kapcsolatban például, mit találtál nehezen, mit cseréltél ki, hol vásároltál.

 

forrás: szimplasziget.hu