Betétdíjas palackok az Aldi polcain

  • 2024. március 08.
  • PKata

Felbukkantak a boltokban az első olyan palackok, amiket már az automatákban lehet visszaváltani. A visszaváltásból származó pénzt bankszámlára még nem lehet utaltatni, a vevők levásárolható kuponként kapják meg.

Március 1-től országszerte minden Aldiban elérhetők az első visszaváltási díjas termékek. Az érintett sajátmárkás üdítőitalok címkéjén már megtalálható a visszaváltási díjra vonatkozó logó, valamint a díj mértéke, amelynek összege a kasszánál automatikusan hozzáadódik a termék árához. A visszaválthatóságot a polcokon kihelyezett ártáblán külön is jelölik.

A vásárló a palackonként 50 forintos visszaváltási díjat a kiállítás helyén levásárolható kuponként kapja meg. A levásárlás mellett jótékony célra is felajánlható az összeg, a bankszámlára történő azonnali átutalás pedig – a MoHu tájékoztatása szerint – várhatóan áprilistól lesz elérhető.

A Mol (35 évre megkapott) hulladékkoncessziós cége, a MoHu által üzemeltetett visszaváltási rendszer papíron év elején indult, a visszaváltóautomaták meg is jelentek a boltokban. Ezek azonban csak a visszaváltható csomagolásokkal (palackokkal, dobozokkal stb.) használható, amelyek csak fokozatosan fognak elterjedni. A jogszabályilag meghatározott türelmi időszak június végéig tart.


A csomagolásvisszaváltó automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló, más palack, doboz nem. A visszaváltó berendezésekbe olyan palackot bedobni, amely nem felel meg a követelményeknek, a beüzemelést követően is károkat okozhat – figyelmeztetett már január elején közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Ezt a jelölés figyelje, és ne tapossa össze az üres palackot, mert azt nem veszi vissza az automata!

betétdíj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A szervezet azért látta szükségét annak, hogy figyelmeztető közleményt adjon ki, mert miután hivatalosan január 1-jével elindult csomagolásvisszaváltási rendszer, sokan megpróbáltak üvegeket, dobozokat bedobni az automatákba. Több híradás is megjelent arról, hogy az eszközök nem működnek, a bedobott italcsomagolások ellenében pedig esetenként nem használható utalványokat adnak ki.

 Forrás: greenfo.hu

 

banner