Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új hulladéktörvény betesz a szelektív gyűjtésnek

  • 2016. június 22.
  • PKata

hulladékékegtőA parlament által elfogadott, 2012-es hulladéktörvényt módosító törvény alapján mostantól kicsit jobban megéri majd a szemétégetés, és kicsit kevésbé éri majd meg a szelektív hulladékhasznosítással bajlódni

A szelektív hulladékgyűjtés azért éri meg majd kevésbé, mert az új szabály alapján a korábbi tonnánkénti 3-4 ezer forintos díj helyett mostantól 6 ezer forintot kell majd fizetnie a szemétlerakóknál a hulladékhasznosító cégeknek a hulladék szétválogatásakor keletkező válogatási maradék után. A törvény alapján ezentúl bármilyen hulladék lerakása esetén hulladéklerakási járulékot kell fizetniük a szeméttelepek üzemeltetőinek és a szemetet odaszállító cégeknek és szervezeteknek. Kivételt jelent majd az azbesztet tartalmazó, lakossági építőanyag-hulladékot vagy erőművi és hulladékégetésből származó - a törvény megfogalmazása szeirnt "nem veszélyes" - salak és pernye, ami után nem kell járulékot fizetni.

 A javaslathoz mellékelt háttéranyagból kiderül az is, hogy a kormány szerint az égetés a hulladék ártalmatlanításának a leggyakoribb módszere, és ezzel a módszerrel felelnénk meg az Európai Bizottság célszámainak is. A bizottság programja szerint ugyanis 2030-ra a semmilyen más módon nem hasznosítható szemétnek legfeljebb az öt százaléka lenne elhelyezhető szeméttelepeken, és a települési szemét újrahasznosítási arányát 70 százalékra kéne emelni. Magyarországon ez utóbbi arány jelenleg 35 százalék, a kormány szerint pedig úgy lehet a leghatékonyabban eltéríteni a lerakóktól a hulladékot, ha emelik a lerakási járulékot.

szelektív_hulladék

A kormány új hulladékégetőket is építene azzal a felkiáltással, hogy Magyarország nem lesz a hulladéklerakók országa.

Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly októberben bejelentette, hogy a hulladékkezelési stratégia részeként erről döntött a kormány. Az eddigi információk szerint Budapesten építenének egy égetőművet, és több regionális égető kialakítása is szóba került már. Ez nem lesz olcsó mulatság, egy égető kiépítése 40-80 milliárd forintba kerülhet hulladékkezelési szakmai vélemények szerint. A hulladékégetés ösztönzésével szakmai kritikák szerint a kormány évtizedekkel le van maradva, és teljesen elhibázza azt az uniós törekvést, amely nem az égetést ösztönözné, hanem azt, hogy a hulladékokat anyagukban hasznosítsák újra, megőrizve a termékhez már hozzáadott értéket, és megszüntetve a hulladékkeletkezést.

 

Tizenötmillió tonna hulladék évente

Magyarországon évente közel 15 millió tonnányi hulladékot kezelnek a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. 2013-ban a hulladék 44 százaléka szeméttelepre került, további 44 százalékát anyagában hasznosították. A maradék nagy részét, közel 1,3 millió tonnát elégettek. A települési hulladék évente 3,7–4 millió tonna között alakul, ebből 2014-ben 2,2 millió landolt a szeméttelepeken, közel 1,2 millió tonnát anyagában hasznosítottak, és majd 400 ezer tonnát elégettek- írta a Világgazdaságra hívatkozva a Greenfo.

 

Forrás: http://greenfo.hu

Ugyenebben a témában: http://nepszava.hu

Kép forrása: http://www.freeimages.com