Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilistól nem számlázzák ki a hulladék árát Mosonmagyaróváron

  • 2016. május 13.
  • Csilla
Jelenlegi helyzetében és díjak mellett, állami támogatás nélkül hosszú távon nem működőképes a hulladékszállítás - jelentette ki Árvay István a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Ötödik alkalommal adták át a „Mosonmagyaróvár város környezetvédelméért" díjat a képviselő-testület csütörtöki ülésén. A kétévente adományozott elismerést ezúttal Posztós László, a Fekete-iskola tanára kapta a környezettudatos nevelésért. A díjazottat Jávor Miklós (Jobbik) egykori tanítvány méltatta.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek körüli, sokszor áldatlan állapotokra is felhívta a figyelmet napirend előtt Jávor Miklós. A képviselő kiemelte a Határőr utcai szigetet, ahol szerinte rendszeresen rakják a kukák mellé a szemetet.

Felhívta továbbá a figyelmet a Szent István király út mosoni szakaszán tapasztaltakra. Szavai szerint az élelmiszerbolt előtt életvitelszerűen tartózkodnak egymást váltó bandák, akik zaklatják a járókelőket és szemetelnek. A jobbikos városatya azt is tudakolta a polgármestertől, hogy Mosonmagyaróvár is csatlakozik-e a Magyar Önkormányzatok Szövetsége hatpontos kiáltványához az önkormányzatok önrendelkezésének védelmében.

Árvay István kifejtette: a rendészet teljes erejével azon dolgozik, hogy visszaszorítsa az illegális hulladéklerakásokat. Az elmúlt időszakban több elkövetőt értek tetten vagy azonosítottak. „Elemi érdekünk, hogy példát statuáljunk ezekben az ügyekben" – fogalmazott a polgármester. Árvay szerint az önkormányzatiság védelme érdekében megfogalmazott kiáltvány néhány pontja támogatható. Javasolta: rendezzenek külön vitanapot erről a témáról, ahol a képviselők kifejthetik véleményüket.

Környezetvédelmi díj

Posztós László kapta idén a város környezetvédelméért díjat. Az elismerést Árvay István polgármestertől vette át a díjazott.

Kovács Tamás (MSZP) napirend előtt a helyi hulladékgazdálkodási társaság helyzetéről érdeklődött. Szerinte a rendszer jelenlegi formájában működésképtelenné válnak a hulladékos cégek. Árvay István elmondta: előző nap tartotta ülését a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, ahol tárgyalták ezt a kérdést és a Kisalföldi Kommunális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. elmúlt évi mérlegét. A polgármester hangsúlyozta: 200 milliós veszteséggel zárta az elmúlt évet a társaság. Az uniós projekt amortizációs terhei mellett rezsicsökkentett díjon kell szolgáltatnia a cégnek.

Ehhez jön még a 160 milliós lerakói járulék is. Csak az állami veszteségkompenzációnak köszönhetően élte túl a társaság az elmúlt éveket. Tavaly 31 milliót kaptak az államtól. A kompenzáció helyett hozták létre az állami holdingot, aminek az lenne a feladata, hogy a szektorban képződő nyereséget újra elossza. Éppen ezért az ittenihez hasonló helyzetben lévő cégek jól járhatnak ezzel.

Árvay István beszélt arról is, hogy az állami cég létrejöttével a helyi közszolgáltatónak áprilistól már nincs joga számlázni. Azokat az adatokat azonban, amik alapján számlázhatnának, még nem kérték be tőlük. Árvay István a jövő héten tárgyal erről az illetékes helyettes államtitkárral és ahogy fogalmazott: ha nem kapnak megnyugtató választ, újra a helyi szolgáltató fog számlázni.

A polgármester hangsúlyozta: a jelenlegi formában és díjon, támogatás nélkül nem működik a hulladékgazdálkodás. Amíg nem rendeződik a helyzet, arra utasította a cég vezetőjét, hogy minimalizálják a kiadásokat. Azt helyezzék előtérbe, hogy a szemetet mindig elszállítsák.

 

Forrás: http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/aprilistol_nem_szamlazzak_ki_a_hulladek_arat_mosonmagyarovaron/2473047/