Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hálózat Európában

Év: 
2005
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Tömöri

Június 11-12-én a hulladékégetés alternatíváit népszerűsítő és az ártalmatlanítást elvető új európai hálózat megalakulásának biztosítottunk helyszínt.

Külföldi vendégeinknek általában nagyon tetszett a HuMuSz Ház, a kiállítás és a hozzá kapcsolódó tanösvény, illetve szerteágazó a tevékenységünk. Látogatóink általában lobbytevékenységet folytatnak saját hazájukban, kevés volt köztük, aki oktatással is tud foglalkozni.
Érdekes volt megtapasztalni, hogy a csomagolási hulladékok terén mindenütt hasonló a helyzet: a csomagolóiparral összeházasodott kereskedelem hadjáratot indított a „már csak az adott országban létező őskori” újratölthető csomagolások ellen. Az újrahasznosítás az újrahasználat ellenében terjed, régiónkban komoly sebességgel, kellő civil kontroll nélkül.
Sokféle emberrel találkozhattunk, jelentősen tágult az ismeretségi körünk. Vendégünk volt égetőspecialista mérnök Walesből, kínai műanyag hasznosítást kutató amerikai kampányos, a Waste Lovers’ Club vezetője a spanyol ’Ökológusok akcióban’ nevű szervezettől, hulladékmegelőzési tervek gyakorlati megvalósítását elindító szlovák szervezet vezetője, amerikai szakújságíró és egyetemi professzor, török kémikus, olasz nők egészségéért küzdő szervezet képviselője, PhD-jén dolgozó skót egyetemista, bolgár bankfigyelős, brüsszeli lobbiszervezet hulladékos vezetője.