Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyomorforgató ízkavalkád

Év: 
2004
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Kalas György (REFLEX Környezetvédõ Egyesület)

„Hoppá!”- mondta a bevetésre induló fõhõs, mikor véletlenül hátramenetbe kapcsolta az ûrhajóját. Az emlékezetes sztori egy amerikai fantasztikus filmbõl való. „Hoppá!” – mondta T. Barbara (8) gyomra és hátramenetbe kapcsolt. Ez viszont már a nagy magyar valóság. Az oknyomozó napilap szerint T. Barbara (8) az Olympos cég nemrég lenyelt barack-ízû jeges teáját hányta ki legott. A vizsgálat szerint az „ital kedvezõtlen mikrobiológiai elváltozását” az italban lévõ baktérium okozta.

A gyümölcs-ízû italoknak a gyümölcshöz való kötõdése egy olyan verbális viszony, melynek lényege az iszony. A gyártósorokat ugyan megkímélik a valódi gyümölcstõl, viszont az italnak a címkén ígért ízt, az odarajzolt gyümölcsöt „produkálnia kell”. Na, ezért keverik a vizet szintetikus aromákkal és adalékanyagokkal – és ezért fordul elõ, hogy az ital beltartalma béltartalmilag zavart okozhat.

„Feltételezve, hogy a gépsoron felhasznált töltõvíz tiszta és a mûanyagflakon steril – baktérium csak az adalékanyagokkal kerülhetett bele a késztermékbe” – nyilatkozta a témában szakértõ vegyész (34). Van aztán, hogy nem baktérium, hanem gomba okoz riadalmat, mint például márciusban, amikor egy másik petróleumízû üdítõ hánytatta meg a nagyközönséget. Akkor történetesen a „Hoppá!” fedõnevû gyõri csinálmány. Az ügyben nyilatkozó toxikológus (47) szerint egy alattomos penészgomba fészkelte be magát a meggy-aromába, amitõl a vízzel hígított adalékital bomlásnak indult. A gyerekek hasa pedig menésnek.

Minthogy nem egyedi esetrõl volt szó, az ÁNTSz intézkedett és tüstént zárolta ezeket az adalékitalokat. Sõt, a Hoppá forgalmazását hovatovább letiltotta. „A gyártó ezt a terméket az egész országból visszahívta és megsemmisítette” – tájékoztatott minket az ügyben eljárt gyõri tisztiorvos. A HuMuSz gyorsreagálású akciócsoportját ezek után az izgatta, hogy hová is lehet megsemmisíteni több millió liter levitézlett, ámde adalékanyagokkal dúsított üdítõ vizet? Sajna csupán egy mezõõrt és egy horgászt tudtunk becserkészni. Az elõbbi állította, hogy egy korábban szikes területen virágba szökkent az aszpartám (E 951), a pecás pedig látni vélt egy lilaszemû halat, amelyik gyanúsan csuklott.

A toxikológusok szerint egyébként egy hánytató versenyen legnagyobb esélye kétségtelenül az olcsó, gyümölcs-ízû üdítõitaloknak lenne. „Hoppá”, „Trombi”, „Lift” - talán nem is véletlenül kapnak ezek az élelmiszerjellegû készítmények ilyen gyomorfordításra utaló nevet.

A témában kutakodó Blikk azonban bravúros nyomozással talált egy olyan toxikológust, aki más véleményen van. „Én olyan beteggel nem találkoztam, aki Hoppától lett rosszul” – nyilatkozta. „Azért kevés a betegek száma, mert az ital szaga már önmagában is elrettentõ.”

Megnyugvásul tájékoztatjuk a Tisztelt Fogyasztókat, hogy tudomásunk szerint a LAMBA Kft. az egész „Hoppá!”-italcsalád gyártását megszüntette. Aggódni szabad, hiszen nyilván jönnek majd helyébe újabb csinálmányok. Talán a „Taccs!”, netán a „Róka-móka” fedõnéven. Gomba ide, baktérium oda - ízesített vizet eldobó flakonokban eladni marha nagy üzlet.