Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrafalvi kaland

Bábjáték a Rügyecskéktől
Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Pencz Levente

Erdei tisztás, rajta Malacka ólja. Malacka a földet túrja szuszogva, csámcsogva, valamit eszik. Lassan beszélgetve érkeznek barátai, az erdei állatok: Süni, Róka, Varjú, Vakond, Mókus, Brekkencs és a Nyuszik. Majd a másik oldalról berobog egy dömper és csúfondárosan nagy kupac szemetet borít Malacka orra elé, aki keserves sírásban tör ki " így kezdődik a Rügyecskék Alapítvány meséje, mely március 23-án a Víz napján mutatkozott be a nagyérdemű óvodás és kisiskolás közönségnek a budapesti Kultiplexben.

Mondhatnánk, hogy a történet Tájsebészet kicsiben. Egyszerű nyelven okítja a jövő nemzedéket arra, hogy miért nem jó szemetelni: Malacka azon kesereg, hogy a napsugaras tisztáson hogyan talál ezután zamatos gombát, illatos szamócát, hogyan szürcsölje a finom hideg vizet a csilingelő patakocskából, ha mindenféle szemét úszik benne. A lelkes csapat hamarosan eljut a szemét forrásához, Koszvárosba, ahova azonban nem vihetik vissza a szemetet, mivel ott eleve rengeteg van

Amíg a srácok azon gondolkodnak a nagy gomba tövében, mitévők legyenek, almát és répát rágcsálnak " ugyanígy a nézősereg, akik szintén kapnak a csemegéből, bevonva őket is a játékba. Gombácsi, az erdő legöregebb teremtménye illetve a gyerekek füttyentése és kiabálása segítségével előhívják Brünhildát, az erdő jó boszorkányát. Brünhilda villanyjárgányon közlekedik és elvezeti a csapatot Újrafalvába, ahol természetesen a legkörnyezetbarátabb módon élnek az emberek. Az álomtelepülésen nemcsak újrahasznosítják az üveget, a fémeket, satöbbit, hanem a megelőzésre is ügyelnek: a közértben kimérve lehet kapni dolgokat, kevés csomagolást használnak, az italok visszaváltható üvegben kaphatók, és az iskolában mindenki újrapapír füzetet használ, hogy ne kelljen annyi fát kivágni. És ha ez nem lenne elég, minden vasárnap újrapiacot tartanak, ahol a finom bioételek mellett olyan mesterek dolgoznak, akik mindent megjavítanak, cipőt, fazekat, ruhát ritkán kell újat venniük. A végén a néző gyerekekkel együtt megfogalmaznak egy szórólapot, melyen hírét viszik az újrafalvi életmódnak Koszvárosba.

A nézők között természetesen ott vannak a szülők is, akik legalább annyira élvezik az előadást, mint a kicsik. A bemutató jól sikerült ? állapítja meg a Rügyecskék bábtagozata ? bár néhány helyen változtatásra, kiegészítésre szorul. A kifejezetten környezetvédelmi témájú, a legkisebb korosztályt célzó hagyományokat elevenítette fel a csapat ? a mozgalom biztosan emlékszik a Kalas-féle ?Kuka bosszújára?, amiben Gyuri vicces-rímes formában nevelt. A következő nemzedék szemléletformálása mellett egy ilyen élményszerű ?tanóra? bizonyítja azt is, hogy a gyerekek is lehetnek médiumok. Az iskolából hazatérve lelkesedésüket képesek átragasztani a szülőkre, ezáltal sokkal inkább cselekvésre késztetni a felnőttet, mint bármilyen jól kitalált szóróanyag.

Cikkünk egyben felhívás is minden budapesti óvodához és iskolához, hogy rendeljék meg a bábelőadást, amit az Alapítvány önkéntesei ingyenesen mutatnak be.

Végül beszámolunk arról, hogy a Rügyecskék útnak indított egy Hírlevelet, melyet első körben azokhoz juttattak el, akik feliratkoztak a karácsonyfa akció listájára. Ebben nemcsak a fák sorsáról számoltak be, hanem aktuális tanácsokat is adtak például a madarak etetésével kapcsolatban. Meglepetésükre nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, melyek többsége ? a kistarcsai szelektív gyűjtés kapcsán ? kérés arra vonatkozólag, hogy szervezzék meg a papírgyűjtést náluk is: köztük van a Vendéglátóipari és a Buddhista Főiskola, de ugyanígy két bérház a Belvároshoz közel és egyéb intézmények. Emellett beindították a nemrég indult HírTV szerkesztőségében is felkérésre a szelektív papírgyűjtést. Lám, nemcsak a lakosság, hanem az intézmények felől is mutatkozik igény ? szólunk e lap hasábjairól a főváros vezetése felé.

 

A Rügyecskék Alapítvány elérhetősége:
Tel: 313-2603
E-mail: [email protected]