Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ELDOBÓ HELYETT BETÉTDÍJAS CSOMAGOLÁSOKAT A BOLTOKBA!

Aláírásgyűjtés
Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
HuMuSz

A HuMuSz és a Folyamat aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy a kormány alkosson olyan szabályozást, amely sújtja az eldobó csomagolásokat és előnybe hozza a visszaváltható alternatívákat.

Az eldobó csomagolások környezetszennyezőek, drágák és kétszer kell fizetni értük (egyszer a boltban, egyszer a szemétszállításkor).

A környezetbarát betétdíjas csomagolások viszont a környezet iránt érzéketlen ipar és kereskedelem ill. a hiányzó jogszabályok miatt fokozatosan kiszorultak a piacról.

Mindezek miatt követelem, hogy
  • minél hamarabb alkossák meg a betétdíjas rendeletet, ami legkésőbb 2004. január 1-én lépjen hatályba
  • a betétdíjas rendelet kötelezze a palackozókat arra, hogy legalább 50%-ban visszaváltható csomagolásban hozzák forgalomba a termékeiket
  • a betétdíjas rendelet kötelezze a kereskedőket arra, hogy legalább 50%-ban tartsák választékban a visszaváltható csomagolású termékeket is
  • a szemétdíjat a megtermelt hulladék mennyisége alapján állapítsák meg, ezzel is kevesebb hulladék termelésére ösztönözve az embereket!

    Az aláírásgyűjtő ív letölthető innen: http://www.humusz.hu/index.php?id=humusz&nid=84

    Kérünk minden aktivistát, hogy töltse le az ívet, sokszorosítsa, írassa alá minél több emberrel, majd juttassa el a HuMuSz Házba! Köszönjük!