Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kóladobozdíj Németországban

Év: 
2002
Szám: 
Tél
Szerző: 
Dunai Péter Népszabadság Online

Németországban törvény írja elõ, hogy január elsejétõl bizonyos italok esetében (kóla, üdítõk, sör, ásványvíz) az üvegre, illetve a dobozra betétdíjat kell felszámolni. A borokra és a tömény italokra ez nem vonatkozik.

 

- Na ne mondja má', hogy itt vette! Vigye vissza, jóember oda, ahol vásárolta! -- az ehhez hasonló, az egy emberöltõvel ezelõtti Magyarországon a közértekben nem ritka párbeszédek Németországban is divatba jönnek? A január elsejével életbe lépõ üveg-dobozbetéti díjat ugyanis egyelõre csak abban a boltban térítik vissza, ahol az ember az adott italt, sört, kólát vásárolta. Ha meg valaki meggondolatlanul pályaudvarokon, reptereken vásárolgat innivalót, az kidobhatja a dobozonkénti 25 centes (60 forintos) üveg-dobozbetéti díjat -- hacsak még egyszer az életben nem vetõdik el ugyanoda.

Az intézkedés érinti az üvegipart is, hiszen az egyszer használatos üvegek falvastagsága sokkal vékonyabb, mint a többször használatosaké, a gyártósorokat át kell állítani. Jürgen Trittin környezetvédelmi miniszter azt várja az új rendelkezéstõl, hogy országosan erõforrásokat takarít meg, segíti a tisztább, zöldebb Németország megteremtését, így kevesebb lesz az utcán elhajigált, széttaposott italosdoboz.