Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pert vesztettünk

Év: 
2002
Szám: 
Tavasz

A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Bíróság 2001. december 8-i jogerõs ítéletében elutasította a HuMuSz és a gyõri Zöld Erõ Egyesület keresetét, melyet a Gyõri Hulladékégetõ Kft veszélyes hulladék átvétele és kezelése tárgyában a Környezetvédelmi Fõfelügyelõség által még 2000. júniusában kiadott engedély ellen nyújtottunk be. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs. A Gyõri Hulladékégetõ ügyeirõl és a perindításról ld. KukaBúvár 2000. tavasz és nyár.



A kép nem a
gyõri égetõt ábrázolja

Keresetünkben annak megállapítását kértük a Bíróságtól, hogy az elsõ fokon eljáró illetékes Környezetvédelmi Felügyelõség helytelenül adta ki a veszélyes hulladék kezelési engedélyt 980 kg/óra teljesítményre, és hibásan sorolta be a gyõri hulladékégetõt, mint égetõberendezést, mert a létesítmény valós teljesítményének felsõ határa 1770 kg/óra. Ez alapján úgy gondoltuk, hogy a létesítmény helyes besorolása a 102/1996. Korm. sz. rendelet alapján égetõmû lenne. Az égetõmûvek emissziómérési és ellenõrzési követelményei pedig szigorúbbak az égetõberendezésekénél, illetve az eseti helyett folyamatos mérésen alapulnak. Égetõmû Gyõr-Bácsán a jogszabály szerint nem is volna létesíthetõ. Szakmailag megalapozatlannak véltük, hogy a Fõfelügyelõség az elsõ fokú határozat ellen benyújtott fellebbezésünket elutasította azzal, hogy az eljárás kérelemre indul és a Felügyelõség nem köteles vizsgálni a létesítmény tényleges teljesítõképességét. Vitattuk továbbá, hogy az égetõ létesítése, bõvítései során valaha környezetvédelmi hatásvizsgálat készült volna. Ha pedig ez igaz, úgy mûködése jogszabálysértõ.

A Megyei Bíróság elutasító ítéletéhez 15 gépelt oldalnyi indoklást fûzött. Megállapította, hogy a Gyõri Hulladékégetõ Kft "2003. június 30-ig érvényes környezetvédelmi, és 2002. június 30-ig érvényes mûködési engedéllyel rendelkezik. Ezek megléte mellett adta meg számára a környezetvédelmi hatóság a veszélyes hulladékok kezelésére, ártalmatlanítására vonatkozó -- perbeli felülvizsgálat tárgyát képezõ engedélyt. A közigazgatási határozat felülvizsgálata iránti eljárásban a bíróság az ügy érdemében hozott, adott jogviszonyt véglegesen lezáró határozatot vizsgálja felül, a felülvizsgálat a határozattal nem érintett, vagy korábbi eljárás eredményeként határozattal lezárt döntési folyamatot nem vizsgálhat felül (.) A felperesek ugyanakkor keresetük jelentõs részét "ilyen korábbi" engedélyek jogszabálysértõ voltára alapították, így a környezeti hatástanulmány, a felülvizsgálat illetve teljesítményértékelés, az égetõmû -- égetõberendezés fogalmának, annak teljesítményére vonatkozó, továbbá az égetõnek a II. r. hidrogeológiai védõidomon történõ elhelyezkedésével kapcsolatos kifogásaik elõterjesztésével. (.) az ezzel kapcsolatos érdemi felülvizsgálatot a bíróság, mint e perre nem tartozót mellõzte, mivel az nem a felülvizsgált határozat rendelkezéseibe tartozik."

A HuMuSz a Bíróság ítéletét tudomásul vette. Nem vitatható, hogy az égetõ mûködésének alapfeltételeit korábbi jogerõs, általunk -- ismeret hiányában -- nem fellebbezett határozatok alapozták meg. E ma már nem perelhetõ határozatok legalábbis kétes voltát alátámasztja az a tény, hogy a Gyõri Hulladékégetõ Kft a perbe a Fõfelügyelõség oldalán épp ezen kifogások vehemens bírálatával beavatkozott. Mint az ítélet is kiemeli, ezek az engedélyek elõbb-utóbb lejárnak. A HuMuSz ügyfélként immár kellõ idõben kezdeményezni fogja ezen kérdések ismételt megtárgyalását. Ami a kapacitást illeti, az már ebben a formában nem lesz felvethetõ, hiszen a 102/1996 sz. Korm. rendelet idõközben hatályát vesztette.