Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ö k o b á l ? !

Év: 
2002
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Zöld Bond

A HuMuSz felháborodva vette tudomásul, hogy február 9-én a budavári Ludwig Múzeum épületében ismét Ökobál készülõdik. "A környezetünk kultúrájáért dolgozók estélye" alcím eleve sok kérdõjelet írt arcunkra, hát még az egyik természetvédõ szervezet, a WWF báli bevételbõl történõ esetleges támogatása. Zöld Bond titkosügynök alábbi jelentése arra keresi a választ, hogy mitõl "öko" az öko.

Meghívó

A Kittenberger Alapítvány nem elõször szervez Ökobált, ez immáron a hatodik a sorban. A "Merjünk nagyok lenni" jegyében azért szerveznek bált, hogy "az ezredfordulót egy újabb nagy szabású eseménnyel gazdagítsuk", céljuk, hogy felhívják a "közvélemény érdeklõdését a szakma nagy találkozójára". Szó van még az EU-s elvárásokról és a százmilliárdos beruházási támogatásokról, ami a hangnembõl ítélve önmagában örvendetes tény. Azt, hogy a rendezvényt "minden eddiginél nagyobb érdeklõdés, nyilvánosság kíséri", semmi sem támasztotta alá: egyetlen országos napilap - még a HVG sem - és egyik tévécsatorna sem tudósított róla.

Kittenberger

Az 1992-ben létrejött, a nagy Afrika-kutatóról, vadászról és vadászati szakíróról elnevezett alapítvány saját bevallása szerint "expedíciókat szervez és filmeket készít". Beszédes az, hogy eddig mirõl forgattak: készítettek már dokumentumfilmet, természetfilmet, ifjúsági játékfilmet, de részt vettek a "sikeres Testközelben bûnügyi produkcióban" is, illetve a Magyar Televízióban korábban futó Zöld Bolygó és Környezetünk hírei szerkesztésében is. Több környezetvédõ újságíró egybehangzó állítása szerint ezek a mûsorok (s velük együtt a régi rendszerbõl átmentett stáb) nem nevezhetõk zöldnek, egy-egy cég zöldre mázoló píárreklámját burkolták itt a környezettudatos szemléletformálás köntösébe. Az ellentmondást jelzi, s a "zöld" kérdõjelet tovább görbítette bennem, hogy referenciájukban szerepel Zalatnay Cini-show, L'Oreál show és Ballantines show szervezése is.

Nyomozás

Az Alapítvány telefonszámán jelentkezõ hölgy elég tartózkodó, elmondása szerint a bál bevétele nem publikus, több kérdésre nem is válaszol. Délelõtt ígér egy anyagot számadatokkal e-mailen, a délutáni sürgetésemre közli, hogy egyrészt rossz a mail, másrészt beszélt a fõnökasszonnyal, aki elõbb szeretne megismerkedni a lappal. Megadtam a KukaBúvár honlapjának címét. Még késõbb ismét rátelefonálok, mikorra is megjavul a mail, illetve örvendezve közli velem, hogy nevezett fõnökasszonnyal megnézték a honlapot, s további együttmûködésben gondolkodnak, elõször is egy személyes találkozóban. Ez egyelõre még a jövõ zenéje.

Kit támogatnak?

A hirdetmény szerint "a bál lebonyolítása során keletkezett nyereséget a WWF magyarországi szervezetének, Tisza programjának támogatására ajánljuk fel". A probléma csak annyi, hogy errõl a WWF mit sem tud.

A tavalyi bál elõtt hivatalosan megkeresték õket, aminek nagyon megörültek. Viszont 10 db ingyenjegyen kívül nem kaptak semmit. Az alapítvány munkatársa a bál utáni többszöri telefonhívásukra sem árulta el a bálbevétel összegét, utalni pedig azóta sem utaltak semmit. Idén már fel sem keresték a szervezetet, csak meghirdették a támogatásukat, biztos azért, mert ez jól veszi ki magát. Igaz, ingyenjegyet megint küldtek a WWF munkatársainak.

A tavalyi tombola bevételét egy fogyatékos kislánynak ajánlották fel. Az ideivel kapcsolatban környezetvédelmi pályázatot hirdettek a Cédruson (Környezetbarát Termék Kht., egyik állandó támogatójuk) keresztül, de nem jelentkezett rá senki. A tombola bevétele szolgálta volna a díjazást. Jövõre meghirdetik a Sanszban és a Pályázatfigyelõben is -- tájékoztatott Földi Katalin szervezõ, alias "fõnökasszony". Tavaly papírgyûjtést hirdettek Pest megyei iskolásoknak, s idén nyereményként az elsõ 6 helyezett iskolában facsemetéket ültetnek el "a kevesebb port az iskolaudvaron" program jegyében -- mondta Földi. A WWF felsült támogatását avval indokolta, hogy tavaly 0 Ft nyereségük volt, ezért nem utaltak semmit, idén pedig a bál veszteséggel zárt, mivel több cég nem fizette ki a részvételi díjat.

Vacsora, show, beltéri tüzijáték

A vendégeknek "színvonalas szórakoztató mûsort" nyújtottak, tavaly Szulák Andi plébekkelésével, idén Erõs Antónia és Csonka András vezényletével. Résztvevõk szerint egy tök átlagos, nem túl elegáns bál benyomását keltette, ahol arra, hogy öko, az "Ökobál" feliraton kívül semmi az égvilágon nem utalt. Középkategóriás cégek (tehát nem a multik) képviseltették magukat, a bálon idén 550 fõt számláltak. Voltak ott ékszerek, díszes ruhák, modellek, és egy csomó kaja. Földi tájékoztatása szerint csak az étkeztetés 8 millió forintba került (összehasonlításul: a HuMuSz 10 milliót fordíthat a Tájsebészet reklámkampányra). Kaviár ugyan nem szerepelt a tálon, de egyéb drága ételek igen, az italok közül azonban csak a pezsgõ volt ingyen, a koktélért már külön kellett fizetni. A belépõ 25000+ÁFÁ-ba került, a tombola egy ezresért ment, emellett rengeteg szponzor támogatta a mulatságot. Éjfél után következett a tûzijáték -- beltérben, aminek az lett a következménye, hogy a zárt terem pillanatokon belül megtelt füsttel. A szervezõk szerint az "emeleten kaszinó, jósda, karikatúrista (sic!), kávézó, fagylaltozó, sörözõ" várta a vendégeket. A "szerencsejáték" egy "pinyóasztalon" mûanyag zsetonokkal, pénz nélkül zajlott, jósnak nyoma sem volt, viszont többen, "mámoros" hangulatban lerajzoltatták magukat.

Egy non-profit szervezet résztvevõjének elmondása szerint szokványos bálról lévén szó, ez a kapcsolatok építését szolgálta, a bálon egyáltalán nem találkozott környezetbarát dolgokkal, s nem is várta. Kérdésemre, hogy akkor szerinte mitõl "öko", azt felelte, hogy környezetvédelmi cégek jönnek itt össze, és hogy például az Operabálnak sincs semmi köze az operához. Földi Katalinnak is feltettem a kérdést, aki úgy érvelt, hogy ez egy "fantázianév". Olyan hangsúllyal mondta, mintha a névnek nem lenne jelentõsége. Majd kifejtette, hogy itt az állami szféra, a magáncégek és zöld szervezetek (sic!) képviselõi találkoznak, teremtenek egymással kapcsolatokat, és - most kapaszkodjunk meg -- a bál kötetlensége lehetõséget teremt a "kerekasztal körüli érdekegyeztetésre". Erre visszakérdeztem, és tényleg komolyan gondolja-e.

Ki támogatja?