Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vértesi erõmû

A szennyezett fizet?
Év: 
2002
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Takács Gábor Energia Klub

Van ugyebár nekünk néhány remekül mûködõ szénnel mûködõ erõmûvünk. Nekünk, mert a legrosszabbul mûködõk - például a Vértesi Erõmû - állami tulajdonban van. A fûtõanyag pontos megnevezése azért kérdéses, mert számos szakember inkább a virágfölddel való szorosabb kapcsolatra esküszik az Oroszlány közelében elégetett anyag esetében. Aztán van nekünk egy remek levegõs rendeletünk. Meg nemrég történt annak egy pontosítása, szigorítása. A két említett kérdés viszonyából elvileg egy szomorú tény következne a Vértesi Erõmûre nézve: eddigi becslések szerint elég súlyos milliárdokat (3-4,5) kellene befizetnie a légkörbe kieresztett hatalmas mennyiségû kén miatt. Mivel az erõmû egészen egyszerûen nem tudta/tudná egyedül kifizetni a kéntelenítõ berendezés telepítését úgy, hogy utána még gazdaságosan tudjon továbbmûködni, sajnos(!) a büntetést be kellene fizetnie, és utána pedig hasta la vista: bezárás.

 

 


Erõ, mû

 

Ehelyett mi történik?

Állam bácsi a hirtelen keletkezett vészhelyzet kezelésére ad egy cirka 10 millárdos segítséget a kéntelenítõ telepítéséhez. (Eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy a kénkibocsátással lehetnek problémák, hiszen mindössze csak NÉGY ÉVE van meg az a bizonyos rendelet!) Elsõ probléma tehát megoldva. Nem is került olyan sokba (félve mondom: az adófizetõknek került 10 milliárdjába).

A második probléma, hogy ezután mennyiért tudja eladni az áramot az Erõmû? Jelenleg úgy néz ki, hogy óvatos becslések szerint 4,3 forinttal termel majd magasabb áron a Vértes, mint a piaci ár, tehát Állam bácsi az elkövetkezendõ 10 évben minden egyes megtermelt kilowattóra áramot megsegít 4,3 forinttal. Ez így még plussz 40-45 milliárd (megint: az adófizetõktõl). Oda se neki, ezt a problémát is megoldottuk: gyerünk emberek, fizessünk lelkesen és mosolyogva, hogy még tíz évig továbbmûködhessen egy sz.szenes erõmû!

Most már csak egy probléma maradt: mi legyen a kéntelenítõ telepítéséig összegyûlõ büntetéssel? Ez már egy bonyolult kérdés, alapvetõen egy környezetjogi gubanc. (Talán többen hallottak a szennyezõ fizet elvrõl. Nekem úgy rémlik, hogy a Tisza szennyezése kapcsán is ezt próbáljuk meg érvényesíteni.) ?gy aztán az utolsó pillanatban, de még idõben -- mint Szupernagyi -- feltûnnek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mindentudó szakemberei (egészen pontosan a Vértesi Erõmûben tartott MVM Környezetvédelmi Klubban), és azt mondják a T. Egybegyûlteknek, hogy a jogi osztály már dolgozik a büntetés elengedésén. Mindenki lelkesedik, a kisszámú zöld keresi az állát a földön. A környezetvédelmi tárca dolgozik egy környezetvédelmi bírság visszamenõleges eltörlésén. Mellesleg újságíróknak a téma kapcsán nem nyilatkoznak. Ez egészen egyszerûen abszurd. Mintha Mézga Aladár egyik bolygóján lennénk. Legközelebb majd olyan szabályokat hoznak, hogy ha valaki ittasan balesetet okoz, akkor az áldozat családja fizet a baleset okozójának, hogy amennyiben méltóztatik elmenni egy újabb vezetõi vizsgára, akkor nehogy bármiféle kár érje.

Ám a legnagyobb baj nem is ez, hanem már megint a döntés módja. Az elõzõ kormány elõkészítette a döntést, a mostani pedig lelkesen végrehajtotta azt. Mégpedig hogyan? Egy titkosított tanulmány alapján egy nyúlfarknyi hírrel kihirdetik a döntést a Közlönyben. Indoklás szinte semmi, illetve mindenki azzal érvel, hogy 300-1200, bizonyos nézetek szerint 10 000 ember megélhetése függ a kérdéstõl. Nem vizsgáltak meg semmiféle alternatívát, például a kapacitásnak a megújuló energiahordozókkal való kiváltását (kicsit kevesebbõl megoldható lenne), annak a munkerõpiacra gyakorolt hatását (jóval több munkahely teremtõdne). Havi százezer forintos munkanélküli segély 10 éven keresztül való folyósítása a jelenlegi alkalmazottaknak is olcsóbb, mint az erõmû továbbmûködése.