Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájsebészet: Regionális eredmények

Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Mester Zsolt, Tamási Istvánné

Heves-Nógrád

A helyi kampányt 2001. nyarán indítottuk. A felhívásokat, plakátokat, matricákat mintegy 600 helyre (iskolákba, önkormányzatokhoz, vállalkozókhoz) postáztuk. Ezek után is rendszeresen küldtük a kampány aktuális eseményeivel kapcsolatos leveleinket és a Tájsebészet Hírlevelet. Kora nyáron egy kampánynyitó sajtótájékoztatót tartottunk a megyei és helyi lapok számára. A pályázaton végül tizenhat csapat vett részt. Összesen 861 fõ dolgozott a csoportok képviseletében, míg a további segítõk száma csak becsülhetõ, de bizonyosan több százan voltak. Több, mint 500 illegális lerakót dokumentáltak térképeken, 167 lerakóról adatlap is érkezett. A felbecsült szemét összmennyisége túllépi a 7400 köbmétert; ebbõl 1048 köbméternyit a csoportok fel is számoltak.

A jelentkezõkkel rendszeres kapcsolatot tartottunk. A csoportok közül többet az elõkészítõ fázisban, illetve az akció napján látogattunk meg, tanácsokkal segítettük munkájukat. Több csoport részére figyelemfelhívó táblát készíttettünk, melyeket a megtisztított területekre tettek ki: "Óvd a környezetet, ne szemetelj! - Tájsebészet Akció".

Helyi nyereményeink: az ecsédi Richter G. Általános Iskola egyhetes nyári táborozást nyert a XII. Beregi Természetvédelmi Táborban. A gyöngyöshalászi Vándorbéka Környezetvédõ csoport autóbusz kiránduláson vehet részt a Mátrában, természetvédelmi szakvezetéssel. Különdíjban (150 db-os könyvtárcsomag természetvédelmi ismeretterjesztõ anyagokkal) részesült Veres Gábor tanár úr Balassagyarmatról. Az Életközösségek címû háromrészes természetfilm-sorozatot a Héhalom Községért Közalapítvány kapta, míg a Madárdalok Magyarországról címû CD-sorozatot a hatvani Szemétûzõk Ligája.

A médiakapcsolatok terén két fontos feladatunk volt. Az egyik az akció propagálása a helyi újságokban, valamint a rádiókban, TV-ben való megjelenítés helyi szinten, a másik a helyi csoportok munkájának bemutatása, a média figyelmének felkeltése és fenntartása a téma iránt. Mindkettõt sikerrel végeztük.

Tapasztalatként leszûrhetjük, hogy a TV- és rádióriportok nagy hatásúak voltak: ezek után mindig megemelkedett a telefonon, levélben érdeklõdõk száma, több bejelentés érkezett a lakosságtól. A bejelentõk többnyire azt szerették volna, ha valahogyan elvitetjük a szemetet az általuk feltárt helyekrõl, de erre sajnos nem volt lehetõségünk.

Az akció ideje alatt egy saját honlapon mutattuk be a jelentkezõ és akciót végzõ csoportok munkáját.

2002. május 19-én a Tájsebészetben résztvevõ csoportok képviselõit is meghívtuk egy "gulyáspartira a hatvani Ifjúsági Táborba és itt tartottuk meg a régió ünnepélyes kampányzáróját és eredményhirdetését.

Ez a közös megbeszélés, tapasztalatcsere mindenki számára nagyon hasznos volt, és a résztvevõk nemcsak hírbõl, képrõl (honlapról, levélbõl) ismerhették meg egymást.

Csongrád, Bács-Kiskun

A CSEMETE által koordinált Bács- Kiskun és Csongrád megyében 12 Tájsebész csapat vállalta fel azokat az értékeket, melyet a program elindítói fontosnak ítéltek. A jelentkezõk között egyaránt akadtak iskolai csoportok, civil szervezetek valamint a környezetük tisztaságára igényes lakosok. A program során az itt munkálkodó csoportok 53 lerakót térképeztek fel és hetet ezek közül fel is számoltak, vagy számoltattak.

A helyi értékelés a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. elõadótermében történt, ahol a legeredményesebb csoportok, bízva a megkezdett munka további folytatásában, terepen használható vízvizsgálati labort, távcsöveket valamint nélkülözhetetlen szakkönyveket vehettek át.

Nagyon eredményes munkát végzett a régióban a kalocsai Kossuth Zsuzsa Humán középiskola 12/a és 12/b osztálya a település belterületén folyó Vajas Csatorna megtisztításáért. Az iskola tanulói a helyi természetvédelmi egyesülettel valamint a polgármesteri hivatallal összefogva több mint 300 embert mozgattak meg, és így tudták végrehajtani ezt a nagyszabású akciót. Szintén a program sikerességérõl tanúskodik az a tény, hogy az Algyõi Általános Iskola Gyevi Kócsag csoportja két lerakót térképezett fel, majd az iskola tanulói írásban jelentették a helyi polgármesteri hivatal embereinek. Egy nagyon jól sikerült együttmûködés eredményeként a lerakót a hivatal emberei néhány héten belül felszámolták.

Antal János
CSEMETE

http://www.tiszanet.hu/csemete

Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas megye


A három megye 36 jelentkezõje közül 16 csoport teljesítette a pályázat mindhárom nehéz fordulóját (azonban a felderítésben és a dokumentálásban a többi csoport is komoly munkát végzett). Munkájuknak köszönhetõen a megyékben több ezer köbméter térfogatú illegális lerakó került felderítésre, és ezek közül a takarítási napokon mintegy 1000 m3 felszámolásra. A helyi társadalom folyamatos informálásán kívül a média széleskörû tájékoztatást adott munkájukról. Fontos tapasztalatunk, hogy a csoportok beszámolói szerint az illetékes polgármesteri hivatalok, szakhatóságok és szolgáltatók készségesen segítették a munkát.

Vas megyében lelkes és értõ segítõre találtunk Dr. Mesterháziné Jánosa Magdolna személyében, aki a Megyei Mûvelõdési és Ifjúsági Központ Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontjának vezetõjeként a Tájsebészet Vas megyei koordinálását végezte.

A Gyõr-Moson-Sopron megyei csapatok közül kiemelkedõ teljesítményt nyújtott az agyagosszergényi Általános Iskola "Undor-írtó kommandója". Kiemelendõ a pannonhalmi Radnóti Miklós Általános Iskola "Napsugár" csoportja: második osztályosok, így az õ csapatuk volt a legfiatalabb az országban. Különdíjat érdemeltek ki a darnózseli "Szemétirtók".

A megyei díjazásokban nagyon sokat segített a mosonmagyaróvári Rekultív Kft., a Szombathelyi Erdészet és Városgazdálkodási Rt., a Pannon Természetvédõ Szövetség, a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány, az Ökológiai Stúdió Alapítvány és -- nem utolsó sorban -- a Reflex Környezetvédõ Egyesület. Megyénként az elsõ három helyezett oklevél, értékes könyvcsomag és környezet- és természetvédõ kiadványokból összeállított oktatócsomag díjazásban részesül. Továbbá az elsõ helyezett csapatok részvételt nyertek a Reflex Egyesület szigetközi természetvédelmi táborába. A verseny és kampány elérte célját, a résztvevõknek illetve a médiának köszönhetõen sikerült a figyelmet ráirányítani az illegális hulladéklerakók okozta problémákra. A régióban a pályázati idõszakban 47 sajtómegjelenést regisztráltunk. A pályázati tevékenység során megszerzett tapasztalatok birtokában a Tájsebészet kampányt a következõ évben is meghirdetjük.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye


A miskolci Zöld Akció Egyesület az Ökológiai Intézettel közösen az idei Föld Napján egynapos vetélkedõt szervezett "Tárjuk fel tájsebeinket" címmel. A verseny során a 27 iskolai csoport 299 illegális hulladéklerakót és 97 egyéb, környezeti szempontból kirívó esetet tárt fel és fényképezett le Miskolc területén. Az akció folytatásaként ezek a lerakók több helyen is felszámolásra kerültek. Azon csapatok, akik a verseny mindkét fordulóján részt vettek, a megyei értékelésen is megmérettettek. ?gy összességében 41 csapatot regisztráltunk résztvevõként, akik 452 illegális hulladéklerakót találtak.

Fejér megye


2001. õszén a többszöri megkeresések ellenére is mindössze 6 jelentkezõt regisztrálhattunk. Némi vigaszt nyújtott az, hogy a Mányi Általános Iskola természetbarát Szakköre "repülõrajttal" kezdett. A jelentkezést és a térképezést követõen még az elsõ hónapban lebonyolították a felszámolást is. Sikerült az ügynek megnyerniük a falu lakosságát, vezetését is, így rövid idõ alatt sikerült egy szemétlerakónak használt bombatölcsérbõl sportpályát építeni.

A jelentkezõk létszáma a tavasz folyamán, a közhasznú reklámklipek vetítését követõen növekedett meg, de legalább ekkora hatása volt a megyei lapokban megjelent, a takarítási akciókról szóló fényképes beszámolóknak is. Mindezeknek köszönhetõen az utolsó hónapban közel annyi esemény történt, mint a megelõzõ nyolc hónap alatt.

Látva a csoportok lelkesedését, valamennyi helyszínre elutaztunk a felszámolás napján és egy kis elõzetes ajándékkal is bíztattuk a résztvevõket. Összesen 50 illegális lerakót derítettek fel a csoportok, amibõl 36-ot fel is számoltak. Ezekrõl a helyekrõl 350 résztvevõ mintegy 180 köbméter hulladékot tüntetett el. A folytatásra nézve több mint bíztató, hogy valamennyi csapat a folytatás mellett foglalt állást, és új jelentkezõk is vannak!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Kilenc csoport jelentkezett a pályázatra, ebbõl hatan küldtek be értékelhetõ pályamunkát. A helyi zsûrinek így sem volt könnyû dolga, figyelmesen és alaposan tanulmányozták a pályázatokat, kiemelten figyelembe véve a szervezés és felszámolás, valamint az utógondozás során végzett munkát.

Pest megye

A fõvárosi és Pest megyei kampányt lebonyolító budapesti HuMuSz-irodához 12 csoport adott be pályázati anyagot. A pályázók közel 170 illegális hulladéklerakót tártak fel és dokumentáltak, ebbõl helyszínenként átlagban 6-8 lerakót lehetett kézi erõvel, társadalmi összefogással felszámolni. A gyömrõi és taksonyi pályázat magasan kiemelkedett a mezõnybõl.

A helyezetteken kívül néhány kiemelendõ pályázat: a Rákoshegyi Polgári Kör 50 darab illegális hulladéklerakót tárt fel, pontosan dokumentálva, fényképekkel, térképekkel illusztrálva. Õk a jövõben kívánják az önkormányzat, oktatási intézmények, civilek és vállalkozások összefogásával felszámolni a lerakókat, amihez közel félmillió forintra lenne szükségük. A zsámbéki és perbáli csoportok látványos tablókkal, plakátokkal és videofelvételekkel rukkoltak elõ. A felsõpakonyiak széles körû, a Tájsebészeten túlmutató munkát végeztek és végeznek, és nagy hangsúlyt fektettek a helyi közösség tájékoztatására is.

Hajdú-Bihar megye

A csoportok 55 illegális hulladéklerakót térképeztek fel összesen a régióban. Végül az egységes szempontok szerint hét pályázót tudtunk értékel<>ni. Két elsõ helyezett lett, mivel a más adottságokkal és lehetõségekkel rendelkezõ csoportok arányaiban közel azonos teljesítményt nyújtottak. A beérkezett pályamunkákból kiállítást is szervezünk. A megyei helyezettek táborozást, kirándulást és könyvjutalmat kaptak.

Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye


A Nimfea Egyesület a Madarak és Fák napjának ünnepét 2002. május 7-én összekötötte a Tájsebészet kampány regionális zárásával, amikor ezen az idegenforgalmilag frekventált helyen rámutatott a horgász és vízi-turizmus hátrányos oldalára.

Múlt év õszén jött az ötlet a folyamatos Tisza-járások során, amikor láttuk a hihetetlen szemétmennyiséget mindenfelé, hogy össze kellene szedni a horgászok és túrázók által otthagyott szemetet a csak csónakkal megközelíthetõ szigetekrõl, felhíva a figyelmet az illegális hulladéklerakás tájképromboló hatására.

Ugyanakkor arra is rá kívántunk mutatni, hogy a kialakított horgászhelyeken a növényzet irtása következtében a természetvédelmi szempontból káros jelenlétû gyalogakác jelenik meg, halmozva a problémákat, melyet a turizmus folyamatos fejlesztése okoz.

A program három település középiskolásainak, a túrkevei Ványai Ambrus Gimnázium, kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium, és a tiszafüredi Kossuth Gimnázium diákjainak bevonásával kezdõdött.

Egyébként a megyében 11 csoport vett részt a pályázaton. A Természet Lordjai nevet viselõ Rákóczifalvai csoport több fotót, valamint rajzot is mellékelt az adatlapokhoz, hasonlóan a mezõberényi Napsugár csoporthoz. A Napsugár csoport a helyi médiában több felhívást jelentetett meg, valamint rajzpályázatot hirdetett általános iskolások részére. A kevermesi Szorgos Manók faültetéssel egészítették ki a szemétlerakók feltérképezését és felszámolását.

Zala és Somogy megye

A dél-dunántúli régió sajnos a kampány során végig gondokkal küszködött, elsõsorban az anyagiak hiánya miatt. Végül megyénként egy-egy pályázatot tudtunk bevonni az országosan díjazott csoportok sorába. Somogy megyébõl a hajmási Együttlét Roma Érdekvédelmi Szervezet volt az egyetlen, amelyiknek sikerült a Tájsebészet program valamennyi fázisát végrehajtani. A Kaposvárhoz közeli kistelepülés tájsebészei "Zöldellõ faluért" akcióik keretében derítették fel az illegális szemétlerakókat és dolgoznak folyamatosan a környezeti állapot helyreállításán. Zala megyébe Belezna község általános iskolájának csapata végzett értékes munkát. Õk a program valamennyi elemét megvalósították, így kerülhettek az országosan díjazottak közé.

Baranya és Tolna megye

A Tájsebészet szempontjából Tolna megye volt az ország "fehér foltja". Sajnos, innen egyetlen résztvevõt sem regisztrálhattunk. Baranya megyében már lényegesen nagyobb volt az aktivitás, hiszen kilenc résztvevõje volt a pályázatnak, amelyek közül két kistelepülés csapata végzett kiemelkedõ munkát: Kozármislenyben a helybéli Vadvirág Egyesület dolgozott az illegális lerakók felderítésén és felszámolásán, sõt, igyekeztek a megtisztított területek és a falu parkosításával, virágosításával a közösség számára is kellemesebb környezetet teremteni. Munkájuk eredményeképp bekerültek azon nyolc csapat közé, akiket kiemelt díjazásban részesítettünk. A régióban rajtuk kívül a berkesdi Planétások emelhetõ ki. A helyi általános iskola csapata már évek óta figyelemmel kísérte a település környezeti állapotát, pályázatuk a régióban második helyezést ért el.

Veszprém megye

Veszprém megyében összesen 13 csoport jelentkezett a pályázatra. A kezdeti csekély érdeklõdés után ez mindenképpen szép eredménynek számít! Olyannyira, hogy a regionális zsûri végül négy csoportot díjazott, hiszen a harmadik helyen holtverseny alakult ki. A megyei elsõ helyezett balatonfõkajári iskolások az országosan is elismert nyolc csapat közé kerültek be. Munkájukról külön írásban számolunk be.

"Nekünk minden nap a Föld Napja"

Ezzel a mottóval nevezett be a Perbáli Kis Forrás Tájvédelmi Szakkör. A térképezés során a szakkör tagjai 14 illegális hulladéklerakót derítettek fel.

A medence településeinek általános iskolái jó hangulatú rendezvényen számoltak be a környezetvédelem és hagyományõrzés területén végzett tevékenységükrõl.

Öt helyszínen kezdõdött egy idõben a takarítás. Az alsó tagozatosok nevelõik kíséretében a falu utcáit járták be és szedték össze a szétdobált hulladékot, a nagyobbak és felnõtt segítõik elõször egy terjedelmes szerves hulladéklerakót próbáltak felszámolni. A falu szélén található lakótelep mellett terpeszkedõ lerakó egy helyi szokás eredményeképp jött létre: a kiskertek tulajdonosai valamennyien oda hordják zöld hulladékot. Ezt követõen a fõutcán vonultak végig a takarító brigádok. A csoportokat teherautó követte és szedte össze a zsákokba gyûjtött szemetet.

Több olyan illegális lerakót is érintettek a csoportok, amelyeket csak komoly gépekkel lehet eltávolítani. Ennek megoldása az önkormányzat feladata lesz.

A Zsámbéki Szemétdetektívek legközelebb Zsámbékon szerveznek takarítást.