Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaszi Takarítási Napok

Hatvanban
Év: 
2001
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Mester Zsolt Hatvani Környezetvédõ Egyesület
 

A Hatvani Környezetvédõ Egyesület már 1995 óta szervez Hatvanban Tavaszi Takarítási Napokat, elsõsorban az iskolásokra számítva, de más csoportok, felnõttek is részt vesznek rajta. Minden tavasszal vállalkozókat, magánszemélyeket kérünk fel, hogy adjanak teherautót, szemétgyûjtõ zsákokat. Az önkormányzat a közterület-felügyelõk, esetleg önkormányzati dolgozók részvételével segíti a munkát. Többnyire a belváros "eldugottabb" helyein és az iskolák körül szedjük a szemetet, melyet a helyi szeméttelep ingyen befogad. Az akció során nagy hangsúlyt fektetünk a Hatvan és a környezõ települések közötti mellékutakat, összekötõ utakat övezõ szemét összeszedésére is. Markológépek, teherautók segítik a nagyobb illegális szeméttelepek felszámolását. Évente általában több mint húsz teherautónyi szemetet szedünk össze. Szomorú tapasztalatunk, hogy a következõ évben sajnos újra kerül szemét a korábban megtisztított helyekre, "Óvd a környezetet! Ne szemetelj!" feliratú figyelemfelhívó tábláink ellenére.

Minden résztvevõ tombolajegyet kap, s az akciók végén sorsoljuk ki a támogatók által felajánlott ajándékokat. A fõdíj egy hegyikerékpár, de emellett sok apró, értékes ajándék is kiosztásra kerül, mint pl.: karórák, számológép, játékok, pólók, stb. Jutalomként -- 2000-ben elõször -- az iskolák kiválaszthattak néhány tanulót, akik számára õszi környezetvédelmi tábort szerveztünk. Ebbõl hagyományt kívánunk teremteni: a nagy sikerre való tekintettel minden évben szeretnénk megrendezni.

Két ízben szomszédos települések lakóit is bevontuk a programba. Tavaly a Hatvan és Heréd közötti közutat tisztítottuk meg közös erõvel. Idén ugyanezt tervezzük Boldog település bevonásával.

1999-ben felmértük, hogy mi a gyermekek, szülõk véleménye az akcióról. Sokan nagyon fontosnak tartják, de bizony nem kevés az olyan vélemény sem, hogy a szemetet nem a gyerekeknek kellene szedni, és még többen hiányolják a rendszeres takarítást a városon belül és az utak mentén -- emiatt a helyi önkormányzatot marasztalják el.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek önként, szívvel-lélekkel segítsenek a munkában. A résztvevõk száma több alkalommal elérte a 700, sõt, 1700 fõt is! A tombolajegyek kiosztását és az egyéb koordináló munkát a környezetvédõ egyesület tagjai és a polgármesteri hivatal dolgozói végzik, támogat bennünket a polgárõrség és az amatõr rádiósklub is.

Minden évben problémát okoz, hogy alig gyõzzük elszállítani a szemetet. Másik gond, hogy a lakosok sokszor azt hiszik, lomtalanítás van a városban -- pedig a plakátokon kihirdetjük, hogy csak az akció keretében összegyûjtött szemetet szállítjuk el -- és kihordanak mindenfélét az utcára "majd elviszik a környezetvédõk" alapon. Ezt bizony nem mindig tudjuk orvosolni, olykor kisebb súrlódás is támad köztünk és a Polgármesteri Hivatal között, de szerencsére eddig az önkormányzat -- akinek az ilyen "maradékot" el kell szállíttatnia - segítõkészen állt az akcióhoz.