Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladéklerakók térképezése

Év: 
2001
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Demeter Zoltán

A PHARE-támogatású állami program -- melyhez jól illeszkedik Tájsebészet kampányunk -- célkitûzése, hogy elkészüljön egy összehangolt, magyarországi hulladékkezelési stratégia és akcióterv, illetve olyan technikai eszköz kerüljön kifejlesztésre, mely lehetõvé teszi a lerakók helyzetének pontos értékelését.

 

Ezeket a célokat a következõ tevékenységek révén kívánja elérni:

1. Felmérés, leltárkészítés és a lerakó osztályozás módszertanának meghatározása: az EU országok felméréseinek és osztályozásának áttekintése, magyarországi leltárok feldolgozása, GIS alapú információs rendszer kidolgozása, a rendszer tesztelési feladatai.

2. Módszertan alkalmazása: országos szintû tényleges lerakókataszter elkészítése és beillesztése az információs rendszerbe, hulladéklerakó helyek kijelölése részletesebb vizsgálatok elvégzésére (kb. 200 lerakó hidrogeológiai vizsgálata), információs rendszer beüzemelése a környezetvédelmi hatóságoknál, az adatbázis frissítésének módszertana.

3. Részletes tanulmány a lerakóhelyek rendszerének optimalizálására: a jelenlegi lerakók osztályozása (helyreállítás, lezárás, rekonstrukció), megfelelõ javaslat a konkrét teendõkre, lerakó kapacitás területi kiosztásának meghatározása.