Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

GÉNTECHNOLÓGIA - középiskolai oktatócsomag

Év: 
2001
Szám: 
Tavasz

Az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK) gondozásában megjelent új kiadvány célja, hogy a középiskolások és tanáraik számára áttekintést nyújtson egy manapság sokat emlegetett témáról: a géntechnológia alkalmazásáról, más néven a genetikailag módosított élőlényekről. A több részből álló anyag összefoglalja az ezzel kapcsolatos ismereteket és tudnivalókat, különös tekintettel a mezőgazdasági géntechnológia ökológiai, egészségügyi és társadalmi-gazdasági kockázataira:

Szerzõk: Dr. Stuber György -- Takács-Sánta András -- Rozsnyai Kamilla

szerkesztette: Móra Veronika

 

1. Tanári kézikönyv "Géntechnológia és genetikai környezetszennyezés" címmel

Bemutatja a géntechnológia alapvető eljárásait, a módosított élőlények felhasználási területeit és részletesen elemzi azok kockázatait. Kitér több, a témához csak lazábban kapcsolódó, de az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott részletkérdésre, a hasonló tárgyban megjelent írások értő olvasását is lehetővé téve. A könyvet részletes, sok külföldi hivatkozást tartalmazó irodalomjegyzék egészíti ki.

2. Fénymásolható tanulói feladatlapok

A diákok kezébe adható különálló lapok röviden összefoglalják a legfontosabb tudnivalókat, a feldolgozást segítő kérdésekkel és feladatokkal kiegészítve. Használatukat karikatúrák teszik élvezhetőbbé.

3. Színes írásvetítő fóliák

A tanórai szemléltetést segítő négy fólia a géntechnológiai eljárás folyamatát illetve egy-egy felhasználási kör jellemző példáit mutatja be.

Az oktatócsomag -- a munkalapok tematikáját követve -- összesen négy tanórát ölel fel (három óra + összefoglalás), de a lehetőségekhez mérten ez rövidíthető és bővíthető is. Az oktatócsomag használata feltételezi a középiskolai tananyagban szereplő alapvető genetikai ismereteket, azaz nem tér ki a gén, a mutáció stb. fogalmak meghatározására, hanem ezekre építve részletezi a géntechnológiai eljárások folyamatát.

Az oktatócsomag 600 Ft-os áron megrendelhető a kiadó címén: ETK, 1054 Budapest, Vadász u. 29. tel: 06-80/269-446, fax: 1/311-7855, drótposta: [email protected]