Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ereco-ügy IV.

Év: 
2000
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Szilágyi László

Nem lehet eléggé értékelni, hogy az Ereco Rt. öt év sunnyogás után végre legális módszert választott veszélyes hulladékának elhelyezésére. Amint arról háromszor is beszámoltunk, eddig a gépkocsironcsok feldolgozásából származó ún. shredder-hulladékot Pest Megye különböző lakossági szeméttelepein helyezte el, az illetékes környezetvédelmi felügyelőség aktív semmittevésével könnyítve, és ebből több botrány is fakadt (Pomáz, Akna utca, Göd, Taksony). Most Csömörön sertepeltélnek, ahol egy elhagyott bányagödörben alakítanának ki műszaki védelemmel ellátott lerakót. Nagyon meg kellene már ezt oldani, de a csömöriek szerint nem ott.

A részletes környezetvédelmi hatástanulmány hamar elkészült. A felügyelőség tán még soha nem vitt ilyen példamutató gyorsasággal végig egy ügyet (pláne az Ereco-val kapcsolatban), mint ezt. Ilyenkor illik a hatástanulmányt kifüggeszteni 30 napra egy hirdetőtáblára, hogy az istenadta nép szokhassa, de ez elmaradt. Egy békés karácsony utáni napra tűzték ki a közmeghallgatást, ami simán ment, mert a köz nem tudott róla, így nem ment el. A csömöri lakossági fórum már egy kicsit neccesebb volt, pedig az Ereco nagyon felkészült.

Videovetítés, powerpoint- os show, zsákos shredder-hulladék, levezető elnök meg minden. Tán egyedül David McCall hiányzott, a pomázi fejezet "hőse". A polgármester ajánlotta a lakosok figyelmébe a beruházást, hangsúlyozva, hogy a település szemétgondjai hatalmasak, szégyenletesen sok illegális lerakó van a környéken, és a hulladékos törvény kötelezni fogja az önkormányzatokat, hogy ezt oldják meg. Ez a gondolat végigkísérte a fórumot, ügyesen összemosták a veszélyeshulladék-lerakó ügyét a település "napi rendes" szemétgondjaival és az illegális lerakással. Ezt egyébként egy csömöri polgár ki is kérte magának később.

Horváth László, az Ereco vezérigazgatója megkísérelte, hogy szép képek segítségével elmesélje a falu népének, hogy milyen klassz buli ez. Az addig türelmes helyieknek ez már sok volt, kezdődtek a bekiabálások, indult a fütty, tapsolás, hőbörgés. Horváth állta a sarat, bár percről-percre jobban utálták, ilyeneket mondott, hogy "az a háztartási hulladék, amit Önök kidobnak, sokkal veszélyesebb gyermekeikre és unokáikra, mint amit mi idehozunk". Ez nagyon tetszett neki, mert háromszor is elmondta, de harmadszorra még kevésbé hitték.

 

"Kérdezni lehet már?!"

 

Horváth itt is elmondta, hogy a technológia veszélyes hulladéka (a ciklonpor) szépen megy az aszódi lerakóra, kár hogy ezt Aszódon mindig cáfolják; és ami ide jönne, az kommunális hulladék takarására tökéletesen jó, mert kvázi szagtalan. Arról nem esett szó, és nem is firtatta senki, hogy annak a hulladéknak, amit az Akna utcában találtak, kénytelen-kelletlen II. osztályú (veszélyesebb) minősítést adott a felügyelőség. Egyébként a minősítés, úgy ahogy van rossz, legalábbis Horváth szerint, mert Nyugaton a shredder-hulladék nem számít veszélyesnek. Tegyük hozzá, hogy Németországban annak számít.

A tervező is kapott szót, elnézést kért, mert a vetítésre szánt térképek és ábrák "még valahol az M3-ason vannak, de hamarosan megjönnek". Sok referenciával rendelkezik a tervező cég, de ez az első eset, hogy "a pénz nem számít", és nagyon-nagyon jó ilyen körülmények között dolgozni.

 

"Ez a vége?!"

 

A kiszemelt helyet már a térkép is "Szemétbányának" hívja, így ideje lesz ott rendet teremteni. Érti a "természetes zsigeri ellenkezést", de "általában a többség meg szokott hajlani a műszaki érvek előtt" -- sugalmazta a tervező. Tíz méteres domb lesz a végén, szépen befüvesítve, így "Sasváry művész úr (Roxinház) is jöhet majd a lovaival".

A jegyző a szkeptikusok közé tartozik, de a nép őt se hallgatta szívesen. Viszont hosszan dörgő tapsot kapott, amikor végre kibökte, hogy ügydöntő népszavazással kéne itten dönteni, kérem.

 

"Most ki jön?!"

 

Shredder-technológia
Shredder-technológia

Az Ereco vezére sietett leszögezni, hogy a pénz tényleg nem számít, mert a céget aljas támadás érte a konkurencia részéről, és most be akarják mindenkinek bizonyítani, hogy a világ legjobb hulladéklerakóját is meg tudják építeni. Három milliárd forintot fognak belenyomni, pedig "a feléből is meg lehetne csinálni". És "mintatelep lesz, a XXI. század lerakója".

A levezető elnök minden előadást szépen összefoglalt, kiemelte nekünk a lényeget, aztán (úgy egy óra múltán) szót adott a lakosságnak. Rögtön a második felszólaló szövegét le akarta állítani, ettől hirtelen lincshangulat kerekedett, majd zenét kapcsoltak a hangfalakra. Sose tudjuk meg, mit akart mondani a helyi környezetvédő. Jött Sasváry művész úr, akinek most született meg a kislánya, és szép ez a hely, azért jött ki a Mester utcából, mért pont itt kell ezt csinálni, és az utakat végre burkolni kellene.

 

"Rendkívüli ülést!"

 

Egy bácsi szerint ez kőkemény üzleti vállalkozás, és semmi garancia nincs az ellen, hogy ide hozzák a hulladékot, "aztán megpattannak, mint a sicc". Más szerint először a lakosságot kellett volna megkérdezni, és különben is a testület egyszer már elutasította az egészet. Azt is el kéne mondani, hogy milyen anyagi terhet ró ez a falura, meg hogy hány település szemetét fogják ide hordani. Egy úr kikérte magának, amit Horváth mondott a Naprakészben (M1), hogy "ez egy ajándék Csömörnek - úgy kell hogy fogalmazzak - mi megvalósítjuk azt, amire nekik soha nem lesz pénzük", és felszólította, hogy ezt vonja vissza. Horváth ezt nem tette meg, sőt elismételte néhányszor.

 

"Rátesszük a Karácsonyfára!"

 

Egy indulatos úr nem volt különösebben boldog a beruházástól, de felszólította a lakosságot, hogy akkor is maradjon a lelkesedésből, amikor ki kell menni megtisztítani a határt a szeméttől. Egy másik polgár szerint az Ereco "fényes kloákát ígér, nem kérjük!" Kovács Lajos, a helyi érdekvédő tömörülés vezéralakja foglalta össze a tudnivalókat, miszerint a hatástanulmányt megkifogásolták, másodfokon van az ügy, ügyészségi vizsgálat is kezdődött. Aztán bohózatba fordult a fórum, mert egy félig hülye, félig részeg (vagy tán egészen az) tényező is szó kapott, ekkor menekülésre fogtam a dolgot.

 

***

 

A fórumon nem esett szó arról, hogy mi lesz az öt év alatt megtermelt shredder-hulladékkal, amit a cég pestkörnyéki lerakókon terített el; hogy felmerült a gyanú, hogy az Ereco import roncsokat is shredderez, és a feldolgozás után a használt autók fémtartalma visszakerül a feladóhoz, a veszélyes hulladék pedig itt marad; hogy a cég és a felügyelőség feltehetően törvényeket sértettek a hatástanulmány lefolytatásakor; hogy az Ereco ellen több ügyészségi eljárás folyik.