Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Árukapcsolás és szemétposta

Év: 
1999
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Lugosi Bea

"Találkozások". Romantikus egy cím. Talányos is. Hogy kinek mi jut eszébe róla? A többségnek valószínűleg valamiféle rózsaszín történet, fiúk-lányok, miegymás. Nos, akik ilyesmire gondolnak, esetünkben rossz helyen tapogatóznak. A "Találkozások" ugyanis nem más, mint a Westel 900 Rt. kéthavonta megjelenő színes magazinja.

Esztétikus, minõségi lap, profi nyomdai kivitelezéssel, mintegy 65 oldalnyi tömény csoda. Aprócska, de annál megragadóbb idézet az impresszumból: "Példányszáma megegyezik a WESTEL 900 mindenkori elõfizetõinek számával, jelenleg 510 000. Terjesztése a tárgyhavi mobilszámlával együtt, díjmentesen."

Mai világunkban elfogadott tény: az üzleti élet lényege a versengés. A szolgáltatók minden lehetőséget megragadnak, hogy újabb partnerhez jussanak, vagy éppen megtartsák a régit. Ez -- bizonyos határokon belül -- érthetõ, ám sajnos sokszor túllõnek a célon. Teszi ezt Magyarország egyik legnagyobb mobiltelefonos részvénytársasága is. Persze nincs abban semmi rossz, ha a Westel lapot ad ki. Abban sem, ha azt ügyfelei ingyenesen kapják. Sõt, még a nagy példányszám se lenne gond. Mindez a cég üzletpolitikájának része, ha megengedheti magának, hát tegye. Az egyetlen bökkenõ, hogy a magazint lehetetlenség lemondani. Hiába telefonál az ember az ügyfélszolgálatra, a valóban segítõkész és udvarias alkalmazottak -- hangjukban enyhe értetlenséggel -- mindig ugyanazt mondják: a központilag postázott újság automatikusan "jár" a szolgáltatáshoz, az ügyfél kifejezett kérésére sem lehet visszatartani.

Számtalan olyan cég, intézmény, sõt család (!) van ma Magyarországon, ahol egyszerre több Westel készülék üzemel. Akad köztük olyan is, ahol feleslegesnek érzik ugyanazt a kiadványt x példányban megkapni, ezért szívesen lemondanának néhányról. Mivel nincs rá mód, jó néhány lap bontatlanul kerül a kukába. A Westel pedig ragaszkodik szolgáltatásához, ami ebben a formában jelentõs mértékû környezetszennyezéssel jár, hiszen minden egyes olvasatlanul kidobott lap felesleges alapanyag felhasználást, szennyezõdést (ami az elõállítás során óhatatlanul keletkezik) és hulladékot jelent.