Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közel gazdaságos

Év: 
1999
Szám: 
Ősz
Szerző: 
kalas

Egy versenyhivatali eljárásnak vannak szereplõi, írásos dokumentumai. Hogy a Tisztelt Olvasó is megvilágosuljon kicsit, elõször az elõbbiekrõl szólok, majd a jegyzõkönyvekbõl szemezgetek egy picit.

 

Az egyik oldalon van az, aki valamit állít és a fogyasztók védelmében fellép. Ez manapság már nem ügyfél, mert akkor érdemi részvevõ lehetne. Most bejelentõ a neve és a beosztása. Ez voltam én (az eljárásban meg se hallgattak). Ha a bejelentõ elég szívós, akkor valószínûsíteni tudja a jogsértést és ezzel ki tudja brusztolni az eljárás megindítását.

Nekem most egy vizsgáló-gyakornokkal kellett megküzdenem -- szerintem a mai napig nem érti az eljárás lényegét.

A másik oldalon van az eljárás alá vont. Jelen esetben hárman voltak: a rendszergazda ÖKO Pannon Kht., a szelektív gyûjtés házigazdája (Gyõri Polgármesteri Hivatal) és a helyi lebonyolító (Kommunális Szolgáltató Vállalat). A hármójuk közötti "Együttmûködési megállapodást" a felek kérelmére a Versenytanács titkosította (nálam megtekinthetõ).

Ez utóbbi kettõ az eljárásban érdemi nyilatkozatot nemigen tett -- az ÖKO Pannon Kht. színeiben viszont (a Csomagolóeszköz Gyártók Országos Szövetségének (CSAOSZ) fõtitkára) Viszkei György, igazgató villogott.

A jegyzõkönyvekbõl például megtudhatjuk, hogy "a dobozokat szándékosan gyûjtjük, hiszen ezek újrahasznosíthatóak. Kivétel nélkül minden anyag újrahasznosítható".

Ami persze igaz (különös tekintettel a tehénlepényre). És, hogy nehogy azt képzeljük, hogy itt a környezetvédelemrõl szól az értekezés, hiszen a 80 %-ban papírt, 20 %-ban pedig egyéb anyagot tartalmazó italdoboz újrahasznosítási szempontból a "közel gazdaságos kategóriába" tartozik.

"A papír italos doboz elnevezés a legjobb szakmai meggyõzõdésünk szerint korrekt és helyes" - szögezte le, majd a hulladék további sorsát firtató kérdésre így nyilatkozott:

"Arról, hogy hová kerül az anyag, az általam titkosítani kívánt mellékletben található pontos lista."

Ha én a fenti cikkben a Dunapack-ot tévesen emlegettem volna, azért elnézést kérek. A titkos listát én ugyan nem ismerhettem meg, a szelektív gyûjtést indító sajótájékoztató anyagában és az errõl megjelent napilapokban valaki a Dunapack nevét nyomtatta ki, mint hulladék átvevõ-feldolgozó céget. Hogy mi ebben a titok, fogalmam sincs, és bocs, hogy megszellõztettem.

A fentieken kívül Viszkei igazgató úr titkosítani kérte továbbá (az egyébként nyilvános) cégiratokat, valamint a lakossági szórólapokat és reklámanyagokat is.

Ezt a VIP-listás kérést azonban a Versenyhivatal elutasította. Kár.